Nagyon megütheti a bokáját a kábelvágó temesvári polgármester

A fogyasztóvédelem máris vizsgálódik. És bűncselekmény gyanúja is fölmerül.
Hirdetés

Látványos kampányakciónak jó volt, de nem biztos, hogy megérte: Nicolae Robu polgármester és a temesvári önkormányzat is drágán megfizethet az elöljáró múlt heti performanszáért, amely során nem csupán az önkormányzat alkalmazottai, hanem személyesen ő maga is azzal büntették a levegőben húzódó kábeleik föld alá vitelét elmulasztó telefon- és kábeltévé-társaságokat, hogy egyszerűen elvágták a vezetékeket.

Mint megírtuk, Robu maga is a magasba emelkedett egy emelőkosárral, hogy kábelt vágjon – és ez lehet az egyik apró ok, amiért óriási bírságot kap.

Sorin Claudiu Susanu, a temesvári regionális fogyasztóvédelmi hatóság vezetője elmondta, vizsgálják az ügyet, és a polgármester, illetve az önkormányzat is komoly szankciókra számíthat.

A felügyelő szerint egyenesen eszméletlen, hogy az önkormányzat nem tudta bizonyítani: előre értesítették az érintett fogyasztókat arról, hogy akciójuk nyomán megszakad náluk a kábeltévé-, a telefon- és az internetszolgáltatás – sőt el is ismerték: fogalmuk sincs róla, hány fogyasztót érint az akció. (Mint ismeretes, még a tanfelügyelőség is internet nélkül maradt, épp a próbaérettségi napján).

Az önkormányzatot arra is felszólították: mutassa be a dokumentumokat, amelyek feljogosítják a kábelvágásra – ilyeneket sem tudott felmutatni.

Mint ahogy a polgármesternek sem volt munkaorvosi és pszichológusi engedélye arra, hogy a magasban dolgozzon.

Pedig miközben kábelt vágott, nem csupán jelentős kárt okozott, de a környezetét is veszélyeztette, mivel nem kerítették el a munkaterületet.

Emellett bűncselekményről is szó lehet, hiszen a polgármester tette a büntető törvénykönyv 253. cikkelye értelmében bűncselekménynek, rongálásnak minősül, elvégre nem a saját kábeleit vágta el – ezért a vizsgálat lezárultával a fogyasztóvédelem a rendőrségnek és az ügyészségnek is megküldi az eredményt.

Hirdetés

A felügyelő szerint

a vizsgálat lezárultával az önkormányzatot biztosan megbírságolják, a bírság maximális összege 100 000 lej.

Emellett arra is felszólítják, hogy kártalanítsa azokat, akik internet, kábeltévé és telefon nélkül maradtak.

Nicolae Robu ugyanakkor nem enged: szerinte jót tett a várossal azzal, hogy elvágta a kábeleket. Ezt egy Facebookos közvélemény-kutatással próbálta igazolni, amely szerint 6000 válaszadóból 5400 úgy válaszolt: helyesli, amit a polgármester tett.

Szerinte azért is szükség volt az akciókra, mert a kábelrengeteg súlya miatt fennáll a veszély, hogy az oszlopok kidőlnek, és egyébként is: egyetlen érintett fogyasztó sem tett panaszt. 

 

Hirdetés