Vízi paradicsomot építenek Kolozsvár zsúfolt lakónegyedének megmaradt zöldövezete helyére

Legalább kétszer annyi pénzbe fog kerülni az akvapark, mint a nagyváradi.
Hirdetés

Adott egy mintegy 60 hektárnyi terület a túlzsúfolt Kolozsvár keleti részén, amely csodával határos módon mindeddig viszonylag beépítetlenül maradt. Pedig az elmúlt évtizedekben rengeteg elképzelés vetődött fel arról, hogyan profitálhat belőle leginkább a város lakossága. A Tóköz- és a Györgyfalvi-negyed között elterülő, tavakkal övezett területet már a `60-as években pihenőövezetté alakították volna, az ötletet pár évvel ezelőtt az SOS Keleti Park nevű egyesület melegítette fel újra, aláírásokat gyűjtve Kolozsvár legnagyobb parkjának létrehozása érdekében. 2017-ben a részvételi költségvetés keretében a projektnek bizalmat szavaztak, mégsem valósulhatott meg úgy, ahogy azt a kezdeményezők elképzelték.
 

Ennek a területnek egy részén épülne fel az a 12 hektáros akvapark, amely szintén régóta dédelgetett álma Kolozsvárnak, és amelynek a megvalósíthatósági tanulmányáról március 5-én dönt a városi önkormányzati testület. Az élményfürdő épülete egy 2 hektáros területet foglalna el, a fennmaradó 10 hektáron medencék, vízi csúszdák (összesen nyolc), zöldövezetek, sétányok, napozó- és függőágyak, játszóterek és vendéglátóhelyek kapnának helyet. Az akvapark „sztárja” egy 17,5 méter magas King Cobra nevű vízi csúszda lesz, melyen óránként 480 fürdőző csúszhat majd le.
 

Az akvapark közel 200 millió lejből valósulhat meg a Novelty AE előzetes számításai alapján. Összehasonlításképpen: a 2016-ban átadott nagyváradi Nymphaea Aquapark, melynek mindenki a csodájára jár,  88,3 millió lejből épült fel, többnyire EU-s finanszírozással. Emil Boc kolozsvári polgármester egyelőre nem közölte, hogy a kincses város hogyen fedezi a szükséges 200 millió lejt.
 

Hirdetés

A civilek által megálmodott Keleti Park projektjét az önkormányzat saját elképzelésére alakította. A 60 hektáros területre zsúfolják be a majdani akvaparkot, egy újabb sporttelepet (a már meglévő Györgyfalvi negyedi mellé) és egy, legfeljebb 12 hektáros közparkot. A civilek kifogásolják, hogy az élményfürdőt egy sűrűn beépített városrészben építik fel, ahol egy magas biodiverzitású zöld területet áldoznak fel a cél érdekében, ahelyett, hogy a város szélére építenék. Ráadásul ugyanezen a környékén épül a város legújabb lakónegyede, a bazinagy Szopor lakótelep.

Hirdetés