Jól időzített álhírrel rukkolt elő a Ghiță-tévé Kövesiről

Időközben lezajlott Kövesi meghallgatása Brüsszelben, és a volt főügyész elnyerte az egyik bizottság támogatását.
Hirdetés

Amióta kiderült, hogy Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője európai főügyész akar lenni, és még esélye is van a tisztség megszerzésére, azonnal beindult a lejáratását szolgáló kampány. A bírák és ügyészek törvénytelenségeinek kivizsgálására tavaly létrehozott ügyészségi főosztály bűnvádi eljárást indított ellene, a hadjáratból a fővárosi sajtó is alaposan kivette a részét.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) éppen ma hallgatják ki a főügyészi tiszségre pályázókat, a Kövesit rendszeresen támadó Sebastian Ghiță által alapított România TV pedig éppen ma leplezte le, hogy a DNA volt főügyésze több lakcímmel is rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokban. A csatorna brüsszeli forrásokra hivatkozott, és az Európai Külügyi Szolgálatot is belekeverte a történetbe, a hírt több sajtóorgánum is átvette.

Az Európai Bizottság azonban cáfolta, hogy a EU diplomáciai testülete Kövesi után nyomozott volna, és Kövesi is újabb hazugságnak nevezte, amikor újságírók erről kérdezték az Európai Parlamentbe való érkezésekor.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága (CONT) már ma este szavazott arról, hogy melyik főügyész-jelöltet támogatják: Laura Codruța Kövesi 12 szavazatot kapott, Jean-François Bohnert francia ügyész 11-et, míg a német Andres Ritter mindössze egyet. Ez még önmagában nem elegendő Kövesi kinevezéséhez, a LIBE bizottság csak csütörtökön dönt. 

Kövesi meghallgatása jelenleg is zajlik, az EP-képviselők több kérdést is intéztek hozzá azzal kapcsolatosan, hogy miért támadják olyan vehemensen hazájában.

Hirdetés

A meghallgatást itt lehet figyelemmel követni, akár magyar nyelvű szinkrontolmácsolással:

Hirdetés