Ügyészkedés
béel
2019. február 14. csütörtök, 10:54
Már az ügyészségi idézést is megkapta.

Saját ügyészkollégái feküdtek keresztbe Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly leváltott főügyésze nagyívű európai karrierje előtt: miközben éppen arra készül, hogy az Európai Parlamentben ismertesse, mik a tervei arra az esetre, ha ő nyeri el a hamarosan létrehozandó európai ügyészség vezetői tisztségét, kiderült, hogy bűnvádi eljárás zajlik ellene.

Kövesi szerdán este mondta el az Europa FM rádiónak, hogy éppen a brüsszeli meghallgatásra készül, amely február 26-án lesz az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE), és már kérte is a legfelsőbb bíróságon egy, a meghallgatás időpontjára eső per halasztását – majd néhány órával később egy rendőr jelentkezett az otthonában, és idézést kézbesített a bírák és ügyészek törvénytelenségeinek kivizsgálására tavaly létrehozott ügyészségi főosztálytól. 

Az idézés február 15-ére szól – éppen aznapra, amikor Brüsszelbe akart utazni.

Mint kiderült,

hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanúja miatt hallgatják ki.

Kövesi szerint egyértelműen a kormány áll az ügy mögött, amely így akarja megakadályozni az európai ügyászi kinevezését. 

A kormány ugyanis a legkevésbé sincs elragadtatva attól, hogy Kövesinek komoly esélyei vannak a tisztség elnyerésére, miután a főügyész kijelölésével megbízott, jogászokból álló testület egy német és egy francia ügyész mellett őt juttatta tovább az utolsó körbe.

A szociálliberális kabinet ugyanis azt állítja: amíg Kövesi állt a DNA élén, az összeesküdött a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), és olyan „párhuzamos államot” hoztak létre, amely koholt vádak alapján simán elintéz bárkit – politikusokat és üzletembereket –, aki nem hajlandó gazsulálni neki.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter már konkrét lépéseket is tett Kövesi kinevezése ellen.

Bár nem derült ki, milyen ügyben idézték be, Kövesi szerint az ellene fölmerült korrupciós vádak elől Szerbiába menekült volt szociáldemokrata képviselő és üzletember, Sebastian Ghiţă feljelentése alapján indult eljárásról van szó.

Ghiţă azzal vádolta meg Kövesit, hogy még 2011-ben – legfőbb ügyészként – ő szólította fel arra, hogy 200 000 eurót kicsengetve állja az Országos Befektetési Alap (FNI) nevű piramisjáték csalás miatt elítélt egykori vezetője, Nicolae Popa repülővel történő hazaszállítását Indonéziából.

A legfőbb ügyészség már két éve vizsgálódott az ügyben, de nem talált semmilyen rendellenességet.

Adina Florea, az ügyben eljáró ügyész csütörtökön közölte: Kövesi jól tippelt, pontosan erről van szó.

Az ellenzéki pártok természetesen azt mondják,

a jelenlegi kormányoldal politikai megrendelésére indult hadjárat Kövesi lejáratására, ennek eszköze a tavaly létrehozott ügyészségi főosztály.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt szerint viszont hagyni kell az igazságszolgáltatást, hogy végezze a dolgát, és felszólította az ellenzéket, hogy nem politizálja át az ügyet. A kormányoldal által elfogadott igazságügyi reform ugyanis – így a PSD – szavatolja Kövesi számára, hogy tiszteletben tartják a jogait, az ügybe nem avatkoznak be a titkosszolgálatok, ha pedig vádat emelnek ellene, korrekt, törvényesen létrehozott bírói tanácsok által levezetett eljárásban lesz része.

Ha csak úgy nem.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29938
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.