Valaki hazudik a beomlott herkulesfürdői Szapáry-fürdővel kapcsolatosan

Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Hirdetés

Haladunk: kezdi aggasztani a kulturális tárcát, hogy dőlnek össze a műemlékek. Ehhez „csak” az kellett, hogy beomoljon egy A kategóriás műemlék Herkulesfürdőn. A Szapáry-fürdő tetőzete a napokban omlott be, ennek kapcsán a  kulturális minisztérium közölte, elkezdik megfontolni(!), hogy módosítsák a műemlékekre vonatkozó 2001/422-es számú törvényt oly módon, hogy az állam kisajátíthassa azokat a közhasznú műemlékeket, melyek a megsemmisülés szélére kerülnek. A törvényben eddig nem szerepelt, hogy milyen eljárásokkal lehetséges az épületek kisajátítása, holott telkek esetében eddig is alkalmazták, ha például egy autópálya nyomvonala magánterületeken haladt át.

A herkulesfürdői eset országos szinten felháborította az embereket,

így a kulturális minisztérium igyekszik tisztázni: a tárca alá tartozó Országos Kulturális Örökség Intézete az utóbbi két évben a Szapáry-fürdő kapcsán levelezett a helyi önkormányzattal, ahogy több más település elöljáróságával is egyeztetni szokott a pusztuló műemlékekről.

A minisztérium a Szapáry-fürdőhöz tartozó telek tisztázatlan tulajdonjogi helyzetére hivatkozva mossa kezeit, ugyanakkor az önkormányzatra hárítja a felelősséget. A tárca azt állítja, hogy a Herculane Project építészei

már 2017-ben megkapták az engedélyt a közbeavatkozásra,

azonban az Országos Kulturális Örökség Intézete nem folyósíthatja a munkálatokra a pénzt addig, amíg a herkulesfürdői önkormányzat nem bocsátja ki az építkezési engedélyt. Ez a szöges ellentéte annak, amit a polgármester állított, miszerint háróm hónapja várja, de nem kapott enegdélyt a kulturális minisztériumtól az épület megmentésére. 

A minisztérium közölte, hogy amint az önkormányzat pótolja a mulasztását, az Országos Kulturális Örökség Intézete megkezdi az eljárást, amivel az országos műemlék-helyreállítási program révén rendeződhet a Szapáry-fürdő helyzete. Csak bírja ki addig valahogy az omladozó épület.

Hirdetés