Dacian Cioloş birtokba vette a pártját

Megválasztották a PLUS elnökévé.
Hirdetés
Dacian Cioloş volt miniszterelnököt választották a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökévé az alakulat szombati, országos kongresszusán Bukarestben.
 
1557 küldött szavazott, 99,17%-a voksolt a pártelnöki tisztségért kihívó nélkül induló Cioloşra. Heten szavaztak ellene, hat személy tartózkodott az elnökválasztáson – sorolja az Agerpres hírügynökség. A nemrég bejegyzett pártnak 8000 tagja van jelenleg, és újabb 8000 személy kérvényezte, hogy beléphessen, jelentette be a kongresszuson a párt főtitkára.
 
A volt technokrata kormányfő célja, hogy pártja az első számú politikai erővé váljon a parlamenti választások után: „A projekt, amit ma ajánlok önöknek, nem csak egy párt, és elsősorban nem egy párt. (…) Az én projektem Románia, és tudom, mi a teendőnk: indulni az európai parlamenti választásokon, részt venni az első politikai megmérettetésen, nagyon jó eredményeket elérni, majd szilárd projekttel készülni az államelnök-választásra, listát állítani össze a helyhatósági választásokra, megnyerni a helyhatósági választásokat, és Románia első számú politikai erejévé válni az európai parlamenti választások után” – mondta Cioloş.
 
 
A párt tárgyalásokat folytat az USR-vel, hogy közös listán induljanak a májusi EP-választáson, írja a G4Media. A PLUS mögött akkora a felhajtóerő, hogy a legutóbbi közvéleménykutatások már tíz százalék körülre mérték a pártok népszerűségi listáján.
 
A PLUS-t egy hónapja jegyezték be pártként, mivel a Cioloş által alapított Románia Együtt Mozgalom pártként való bejegyzése hónapokig húzódott a bíróságon. Azért döntöttek a PLUS mellett, mert félő volt, hogy párt nélkül maradnak az EP-választásra. A mozgalom bejegyzési dossziéját visszavonják a bíróságon.
 
A PLUS-t nem Dacian Cioloş vagy mozgalmának ismertebb tagjai jegyezték be, mert úgy vélték, a Románia Együtt Mozgalom bejegyzését is a ellenérdekelt politikai erők akadályozták. A PLUS-t egy gyakorlatilag családi vállalkozásként működő ügyvédi iroda munkatársai jegyezték be. Az egyik ügyvéd, Adrian Iordache ezen a héten mondott le a pártfőtitkári tisztségről, miután sok fenyegetést és bírálatot kapott édesapja, az ügyvédi irodát alapító Alexandru Iordache miatt, akit Marius Oprea régész volt szekus nyomozótisztként ismert fel.
 
Cioloş válaszában nem tagadta, hogy az idősebb Iordache a Securitate ezredese lett volna, de a fiúknak nem kellene az apák örökségét hordozniuk, és ő egyébként sem ismerte az embereket, akik bejegyezték a pártot, jegyezte meg. 
 
A PLUS mai kongresszusán elfogadott statútuma szerint nem lehetnek a párt tagjai a volt Szeku munkatársai és besúgó

Hirdetés