Erre senki sem számított: a hegyimentők szerint mentőakciót loptak a hegyi csendőrök

A vádak szerint a belügyi egység idegen tollakkal ékeskedik.
Hirdetés

Ott robbant ki konfliktus a havas-jeges, zegernyés télben, ahol talán a legkevesebben számítottak rá: a hegyimentő szolgálat és a hegyi csendőrség között zajlik furcsa deathmatch a mentőakciókért learatandó babérok kapcsán.

A konfliktus apropója az a szinajai incidens, amelyről mi is beszámoltunk: csütörtökön az ónos eső miatt leállt a sífelvonó, és turisták tucatjai rekedtek a kabinokban. A hivatalos közlemény szerint minden jól végződött, az éber és segítőkész hegyi csendőrök ugyanis mindenkit biztonságban lehoztak.

És itt jön a csavar.

A hegyimentő szolgálat dörgedelmes hangú közleményt adott ki, amelyben hóba döngöli a hegyi csendőröket, akik a hegyimentők szerint egyszerűen lenyúlták a menőakcióért járó dicsőséget.

Azt ugyanis – így a hegyimentő szolgálat – teljes egészében ők hajtották végre a szinajai síközpont alkalmazottaival közösen, ők szervezték csoportokba a kabinokból leszüretelt, pórul járt turistákat, és ők hozták le őket sítalpon, gyalog vagy a hótaposógépekkel.

A hegyimentők szerint a hegyi csendőrök csupán 40 perccel a mentőakció lezárulta után jelentek meg a hegy lábánál, amikor a hegyimentők már egy másik esettel foglalkoztak: egy egészségügyi problémákkal küszködő személyt láttak el, de a csendőrök ezt is csak messziről nézték.

A hegyimentő szolgálat szerint nem ez az első ilyen eset, és az egész országban jellemző, hogy a hegyi csendőrök idegen tollakkal ékeskedve azt közlik a sajtóval: ők hajtották végre a valójában a hegyimentők által véghezvitt mentőakciókat.

Hirdetés

Mindezt annak ellenére teszik, hogy a hegyimentők már többször is megpróbálták lebeszélni róla őket.

A közlemény leszögezi: a hatályos törvények értelmében a hegyekben bajba került személyek megmentése a hegyimentők feladata, akik a katasztrófavédelem közvetítésével mentőket, helikoptert, további mentőszemélyzetet és bármi egyebet kérhetnek.

A hegyi csendőrség sem maradt adós: közleményt adtak ki, amely szerint eszük ágában sem volt lenyúlni a mentőakciót, de néhány csendőr a segélyhívás idején már háromnegyed órája a helyszínen tartózkodott, és a turisták egy részét igenis ők kísérték le. A képeken látható, felfelé tartó csendőrök pedig éppen a második váltásba érkeztek, nem 40 perccel később bukkantak fel a helyszínen.

Izgatottan várjuk a konfliktus kimenetelét, egyúttal kipipálhatunk egy újabb romániai sajátosságot. Tudomásunk szerint ugyanis eddig még nemigen fordult elő, hogy valahol valakik mentőakciót lopjanak.

Hirdetés