Dilemmázhatnak a csíksomlyói zarándokok: pápalátogatás vagy búcsú?

Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Hirdetés

Komoly dilemma elé állította az erdélyi és a határon túli zarándokokat a hír, miszerint a csíksomlyói ferencesek elvetették a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú összevonásának ötletét, így június elején hét nap alatt kétszer is ki kellene vonulni a hegynyeregbe.

Nekik kívánt üzenni a Magyar Kurír katolikus hírportálnak adott interjúban Böjte Csaba ferences szerzetes, miután hivatalossá vált, Ferenc pápa romániai látogatása keretében június elsején látogat Csíksomlyóra, az idei pünkösdi búcsús szentmisét pedig június 8-án tartják meg a kegyhelyen.

„Akik megtehetik, azokat arra biztatnám, jöjjenek el június 1-jére, egy hét szabadságot vegyenek ki, és töltsék velünk. Jól el lehet tölteni egy hetet Székelyföldön, a Csíksomlyói Szűzanya mellett még Ferenc pápa is ott lesz – ez kész lelki cunami lehet” – fogalmazott Böjte Csaba, aki szerint az egyház szíve Csíksomlyón fog dobogni június elején, s megjegyezte, külön örömére szolgál, hogy a pápa épp a gyermeknapon látogat a Székelyföldre.

Dobszay Benedek ferences tartományfőnök az Echo TV-nek hétfőn úgy nyilatkozott, tudomása szerint a két eseményt azért nem lehet összevonni, mert a csíksomlyói búcsú szervezésével már annyira előrehaladtak, hogy végül az a döntés született, hogy nem borítják fel a pünkösdi búcsú eredeti programját. Dobszay egyébként kiemelte, hatalmas dolog, hogy a pápa romániai körútja során külön meglátogatja egy ország legnagyobb kisebbségét.  

Hirdetés