Stratégiaváltás a székely terrorperben: elnöki kegyelmet kérnek Bekééknek

Kérjetek és adatik?
Hirdetés

Még kérni sem lenne muszáj, Klaus Iohannis államfő kérés nélkül, hivatalból is elnöki kegyelmet gyakorolhat. Tény azonban, hogy az államelnöki hivatal múltkori semmitmondó válasza után újabb stratégia született Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítására.

A kézdivásárhelyi elítéltek szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az lehet, ha elnöki kegyelemben részesítik őket – hívta fel a figyelmet Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Utóbbi már nyilvánosan is kérte az elnöki kegyelmet Iohannistól, és a Székelyhon hírportál beszámolója szerint a két közéleti személyiség most elnöki audencián, személyesen tájékoztatná az államfőt arról, miért alaptalan a kézdivásárhelyi terrorperben meghozott bírósági ítélet.

Ez már a sokadik próbálkozás Bekéék kiszabadítására: novemberben RMDSZ-es politikusok továbbították az államfőnek a székely terrorper elítéltjeinek szabadságot követelő, több mint tízezer személy által aláírt petíciót. És a támogatását kérték, hogy a „jogi alapot nélkülöző, eljárásjogi hibákat tartalmazó” ítéletet megsemmisítsék.

Az államelnöki hivatal semmitmondó válaszlevelében csupán annyit írt: az államfő nem avatkozhat be az igazságszolgáltatásba, az alkotmány szerint egy jogerős bírósági ítélet visszavonatása nem tartozik a hatáskörébe. Bekéék ítéletéről ITT írtunk.

Hirdetés