Nem fogja elhinni, miért nem maradhat Kövesi a főügyészségen, amelyet hat évig vezetett

Igen, Tudorel Toader keze van benne. Könyékig.
Hirdetés
Elutasította ma a Legfelső Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege Laura Codruţa Kövesi kérését, hogy ismerje el azt a szakmai fokozatát, amely az új szabályozás szerint szükséges ahhoz, hogy valaki a főügyészségen dolgozhasson.
 
Ebben az az elképesztő poén, hogy Kövesinek egyáltalán kérnie kellett ezt, miután hat évig, 2006-2012 között ő maga volt a főügyész, az egész intézmény vezetője, 2013 és 2018 júliusa között pedig az intézmény egyik autonóm alegységét, a DNA-t irányította.
 
A volt főügyész adminisztratív megalázása Tudorel Toader igazságügyi miniszter ügyködésének köszönhető. A miniszter az egyébként is problémás igazságügyi törvényeket (mindhárom törvényt elkaszálta az alkotmánybíróság) pár hete sürgősségi kormányrendelettel egészítette ki (amelyről holnap dönt az alkotmánybíróság), és belefoglalta, hogy csak az dolgozhat a főügyészségen, akinek ennek megfelelő szakmai fokozata van. Eddig elég volt a mintegy tíz évnyi szakmai tapasztalat.
 
Toader már ekkor megmondta, hogy ha nincs meg a kért szakmai fokozata, Laura Codruţa Kövesi nem maradhat a főügyészségen, ahova Augustin Lazăr helyezte át a Szeben megyei DIICOT-tól július 11-én, miután előző nap az államfő végül aláírta Kövesi menesztését a DNA éléről.
 
Mi több, Toader azt is kikötötte, hogy az ügyészi szakmai fokozatokban nem lehet ugrálni és kihagyni egy lépést, miközben Kövesit bő 12 éve alapfokú bíróság melletti ügyészségről nevezték ki főügyésszé. Azaz Kövesinek először dolgoznia kell táblabíróság mellett működő ügyészségen ahhoz, hogy szakmai fokozata lehetővé tegye kinevezését a legfelső bíróság mellett működő főügyészségre.

Hirdetés