Klaus Iohannis konzultál | A kép forrása a presidency.org
Perzsára!
szabot
2018. október 19. péntek, 21:26
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.

Konzultációra hívja jövő héten a parlamenti pártokat Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotába, tudta meg a Mediafax hírügynökség politikai forrásokból. A konzultációk apropója a Velencei Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése a büntető törvénykönyv, a büntető perrendtartás és a három igazságügyi törvény azon módosításairól, amelyeket a parlament pár hónapja futószalagon szavazott meg előbb a Iordache-bizottságban, majd a plénumban.

A Velencei Bizottság még vizsgálta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel Tudorel Toader igazságügyi miniszter meggyorsítaná egyes módosítások gyakorlatba ültetését, de az államfő ezzel együtt is 

lemondásra szólította fel ma a minisztert, aki ezt kategorikusan visszautasította.

A Velencei Bizottság mint az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete azt ajánlotta a román hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításait egy átfogó konzultáció során, és álljanak elő új, széleskörű társadalmi támogatottságot élvező és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tervezettel – írja az MTI.

A szakemberek aláhúzták, hogy ugyan a közbeszédben elsősorban a korrupcióellenes harc gyengítését emelik ki, a jogszabályoknak ennél jóval szélesebb körű hatásai lennének: a reformok más súlyos bűnügyek esetén is komolyan visszavetnék az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát a nyomozás, a vádemelés és az ítélkezés terén. Bírálták emellett azt is, hogy 

a román hatóságok túl gyorsan és nem elég átlátható módon fogadták el a módosításokat.

A Velencei Bizottság emellett néhány módosítással jóváhagyta a júliusban elfogadott előzetes véleményét az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosításáról. Az immár végleges állásfoglalás szerint ezek a jogszabályok hátrányosan érintik az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét, negatív hatásuk van a korrupcióellenes küzdelemre.

A hazai alkotmánybíróság múlt pénteken kimondta, hogy a parlament által elfogadott új Betk. több mint hatvan cikke alaptörvénybe ütközik. A taláros testület a Btk. módosítását is vizsgálni fogja, állítólag még ebben a hónapban.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28571
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.