A román miniszterelnök asszony szerint Jean-Claude Juncker nő

Bakizott, persze. Megint. Apropó: lám, mennyi baj van a nemekkel. Hát nem lenne egyszerűbb törölni őket?
Hirdetés

Viorica Dăncilă bakijai (ha ez már esetleg burkolt szexizmus lenne, akkor így is fogalmazhatunk: unortodox nyelvi leleményei) lassan már a mioritikus folklór részét képezik. Aki esetleg nincs napirenden az ügyben, kattintson ide, ide, ide vagy ide.

És a folklór biza olyan, hogy állandóan megújul. Főleg, ha érkezik hozzá friss muníció. Márpedig a román miniszterelnök asszony ilyen szempontból teljesen megbízható. Hozza a szintet. A legfrissebb aranyköpést éppen kedden szállította, egyenesen a román parlament pulpitusáról.

Arról volt éppen szó, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem csak azt ígérte meg Romániának, hogy Európa együtt fog hórázni a néppel december elsején. Azt is kérte, hogy az EU soros elnökségének átvétele előtt a román pártok legyenek oly szívesek, és fejezzék be a belső cicaharcokat, szépen boruljanak össze egyetlen nagy ölelésben, mert úgy lesz az jó.

Madame Dăncilă bölcs dolognak tartotta a brüsszeli tanácsot, annak ellenére, hogy a dolgot nem beszélte meg (még) Liviu Dragnea szocdem pártelnökkel. Ez egyébként óriási bátorságra vall, hiszen a Nagyfőnök bólintása híján a miniszterelnök asszony nemigen szokott tenni egy lépést sem, a sajtó elől való menekülést kivéve.

Na és akkor a nyelvi lelemény. A román nyelvben, ugye, van külön nőnem, hímnem és (tádám) semleges nem. Vagyis, például, ha az ember kimond egy nőnemű szót, akkor aszerint kell igazítani a névmásokat, jelzőket, mindent, ami nőneműsíthető. Dăncilă asszony beszédében, ugye, Jean-Claude Junckerre hivatkozott. Azt akarta elmondani, hogy maga az Európai bizottság elnöke (elnök ura, vagyis legnagyobb főnök hímnemű személye) kérte, hogy a román pártok puszilják meg egymást, az összhang és a közjó nevében. Igen ám, de a fránya román nyelvben a „maga” névmás aszerint alakul, hogy a mi a – jelen esetben – személy neme, akire vonatkozik. Nos, Dăncilă asszony nőnemű névmást rendelt Jean-Claude Juncker mellé. Most akkor két eset van, ugye. Mindenki rosszul tudja, és az Európai Bizottság elnöke igazából Jeanne-Claudette Juncker. Vagy mindenki jól tudja, csak a miniszterelnök asszony (megint) nem vágja a román nyelvtant.

Hirdetés