Utcára vonulnak a magyar szülők a románoktatás módosítása miatt

Nem akarnak többet várni a kormányrendelet visszavonására, maguk veszik kézbe az ügyet.
Hirdetés

A Magyar Szülők Szövetsége hétfőn a Facebookon jelentette be, hogy tüntetéseket szervez a megyei tanfelügyelőségek előtt a szakma és a szülők által is diszkriminatívnak tartott szabályozás ellen. Mivel a hétfői tiltakozó megmozdulás engedély hiánya miatt elmaradt, Marosvásárhelyen keddtől vonul naponta egy-egy órára a tanfelügyelőség elé a szülők egy csoportja, így adnak hangot a hátrányos törvénymódosítás miatti elégedetlenségüknek. A közösségi oldalon közzétett forgatókönyv szerint

a hét első négy napján 17 és 18 óra, míg pénteken 12 és 13 óra között zajlik a tiltakozó akció,

amely pont egyórás lesz, sem több, sem kevesebb. A szervezők azt is leszögezik, hogy ezen kizárólag szülők vehetnek részt, legfennebb 25-en, ha többen akarnak csatlakozni a figyelemfelkeltő akcióhoz, akkor a közeli járdán bevárják és negyedóránként váltják egymást.

Csíky Csengele, a szervezet szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a tiltakozás Marosvásárhelyen kezdődik, de Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron, Zilahon és Temesváron is körvonalazódnak hasonló fehér zászlós, szalagos akciók. Ezekkel azt szeretnék nyomatékosítani, hogy mielőbb vissza kell vonni az elemi iskolai románnyelv-oktatásra vonatkozó törvénymódosítást. Csíky Csengele szerint

a visszavonással amiatt kell sietni, mert egyre több megyében léptetik életbe a módosítást.

És ha a tanfelügyelőségek megkötötték a szerződést a tanítók helyét átvevő romántanárokkal, azt nehéz lesz megszüntetni, érvelt a korábban a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraindításáért harcoló szülő, aktivista.

Hirdetés

Az oktatási törvényt módosító inkriminált kormányrendelet nem sokkal a tanévkezdés előtt, azonnali hatállyal lépett életbe, és kimondja, hogy a kisebbségi elemi oktatásban a tanítók helyett szaktanárok tartják a román órákat. A szakma szerint ellenben ezek nincsenek felkészítve arra, hogy kisgyerekekkel foglalkozzanak. A rendelkezés ellen tanévkezdéskor több magyar, német és szerb iskolában is japánsztrájkkal tiltakoztak az oktatók.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Liviu Dragnea PSD-elnökkel is tárgyalt a vitatott rendeletről, aki azt ígérte, a kormány legkésőbb ezen a héten visszavonja az 53 ezer gyermeket és 3 ezer tanítót érintő törvénymódosítást.

Hirdetés