Bye-bye, turiszt!
Jean St'Ay
2018. szeptember 17. hétfő, 12:23
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.

Sokan ismerik, sokan látogatnak el a Beszterce-Naszód megyében található, Hegyi Tengernek is becézett Kolibica-tóhoz. Pontosabban, sokan látogattak el eddig. A fellendülőben levő turistaparadicsomra (Kolibicát alig egy éve kiáltották ki turisztikai fontosságú településnek, ugye) lesújt a kormányszintű felújítási láz.

A bombahírt maga Ioan Deneș víz- és erdőügyi miniszter jelentette be a múlt hét végén, egy besztercei sajtótájékoztatón. A minisztériumi akcióra természetesen azért kerül sor, hogy rehabilitálják a tavat és a környéket, és minden jobb meg szebb legyen. Ami viszont talán mindenkit a leginkább érdekel, különösen a turizmusból megélni szándékozó helybelieket, illetve az odalátogatni tervező turistákat: mi is fog történni tulajdonképpen.

Mindenek előtt, leengedik a vizet a tóból. Mégpedig ezen az őszön. Igen, ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor a fürdőkádból kiengedjük a vizet. Csakhogy, tekintettel a tó méreteire, a víztelenítés négy-öt hónapig tart majd. Ja, és ugyanannyi időbe telik majd a tó feltöltése is, miután minden munkálatot szépen befejeznek az illetékesek.

A tó tisztítása 2019 tavaszán kezdődhet. Ugyanakkor rehabilitálják a völgyzáró gátat és a Beszterce folyó partjait is, a gáttól lefelé, amíg a Beszterce a Sajó folyóba torkollik. A munkálatok előreláthatólag egy évet vesznek igénybe. A projekt összköltsége 27.8 millió euró. Tehát, ha összeszámoljuk az időket, a tó környékére kábé két évig nem érdemes menni.

Az már csak hab a tortán, hogy a beharangozott munkálatok újabb építőtelepet feltételeznek a környéken. Méghozzá, azután, hogy épp az idén kezdték el a víz- és csatornahálózat kiépítését, továbbá a tavat megkerülő út felújítását.

 

Kolibica nevét először a 18. század közepe táján említi oklevél. 1850 körül csupán 14 lakosa volt, akik fakitermelésből éltek. Az első templom 1869-ben épült. A környék az I. világháború után kezdett népszerűvé válni a helybeli szászok körében, akik villákat kezdtek építeni a völgyben. Kolozsvári orvosok szanatóriumot és építtetnek oda, amely 1944-ig működött, amikor is felgyújtották.
A településnek 1966-ban 689, 1974-ben már 818 lakosa volt. 1977-ben aztán jött a vízierőmű-projekt, és mint annyi más helyen, itt is elköltöztették a falut a völgyből, a jelenlegi helyére. 1979-ben elárasztották a völgyet, létrejött a mesterséges tó, a „második” Kolibica pedig azóta is virágzik, és most, úgy tűnik, jelentősen megugrik majd a turisztikai potenciálja. Már ha minden munkát sikerül jól, és időben elvégezni.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28165
Egy szatmári képzőművész aprólékos munkával készítette el a történelmi ruhadarabot.
A pere kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése.
Romániában még nem volt példa arra, hogy újságírók pereljenek be egy önkormányzatot.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.