Egy-két hét múlva törölhetik a románoktatásos rendeletet

Ígérte Dragnea Kelemen Hunornak.
Hirdetés

Kelemen Hunor meggyőzte Liviu Dragneát, a PSD elnökét ma a parlamentben, hogy a románoktatást a kisebbségek elemi osztályában hirtelen szaktanárokra bízni butaság, és érvényteleníteni fogják az ominózus cikkelyt – áll az RMDSZ mai közleményében.

Az RMDSZ elnöke átadta a különböző oktatási szervezetek és testületek által az elmúlt hetekben megfogalmazott szakmai anyagokat a Szociáldemokrata Párt elnökének, akitől gyors és hatékony megoldást kért a probléma rendezésére. 

„A PSD elnöke érveinket elfogadta, és megértette, hogy ez a cikkely méltánytalan, a tanügyminiszter lépése pedig meggondolatlan és butaság volt. Éppen ezért mihamarabb egyeztet a miniszterelnökkel, és gyors eljárással, a minimális procedúrákat betartva a jövő héten vagy két hét múlva a kormány asztalára kerülhet a rendelet, amely törli ezt a cikkelyt” – mondta a találkozó után Kelemen Hunor. 

A rendelet ellen a temesvári német iskola, a Nicolaus Lenau tanítói továbbra is japán sztrájkkal tiltakoznak, Aradon pedig a tanfelügyelőség előtt tüntettek a magyar és német nyelven oktató pedagógusok, illetve kisiskolások szülei.

Úgy tűnik, a tanügyminiszter a saját feje után ment, amikor káoszt generált a kisebbségekhez tartozó kisiskolások románnyelv-oktatásában, a kormánykoalíció pártjainak, a PSD-nek és az ALDE-nek a parlamenti frakciói nem tudtak a vitatott rendeletről, számolt be Korodi Attila frakcióvezető a maszol.ro-nak. Az RMDSZ frakciója ma nem ment be a plénumba a törvénytervezetek végszavazására, ezzel igyekeztek rávenni a PSD-s oktatási minisztert, hogy vonja vissza a rendeletet, amely megtiltja a magyar tanítóknak a román nyelv oktatását.

Hirdetés