Fotó: Facebook
Tiltakozni tanítanak
papmeli
2018. szeptember 12. szerda, 16:18
Nem elégedtek meg a japánsztrájkkal: Aradon a tanfelügyelőség előtt tüntettek, Temesváron órát is tartottak az intézmény előtt.

Miközben országszerte számos iskolában japánsztrájkkal tiltakoznak az iskolakezdés előtt pár nappal megjelent a kormányrendelet ellen, mely szaktanárokra bízná az elemisták román oktatását, Aradon drasztikusabb módját választották a tiltakozásnak.

Több tucat német és magyar tannyelvű iskolában oktató pedagógus és mintegy harminc szülő vonult szerdán a tanfelügyelőség elé, hogy hangot adjon az átgondolatlan módosítás miatti felháborodásának. „Gyakorlatilag egyik napról a másikra szakképzetlennek minősítenek, miközben évtizedek óta tanítjuk a románt, ráadásul diákjaink jó eredményeket értek el az országos versenyeken, vizsgákon” – háborgott a News.ro hírügynökségnek az egyik tiltakozó pedagógus. Az aradi pedagógusok

azt szeretnék, ha a rendeletet csak azokban az iskolákban kellene alkalmazni, ahol gondok vannak a román nyelv oktatásával.

Szerintük a Maros-parti városban nincsenek ilyen problémák. Anca Stoenescu főtanfelügyelő szerint a tanfelügyelőség nem kommentálhatja a miniszteri ukázt, melyet alkalmaznia kell. Annyit tehet csupán, hogy továbbítja az elégedetlen pedagógusok, szülők beadványát a szaktárcának.

Aradon több magyar, német és szlovák tannyelvű iskolában japánsztrájkkal is tiltakoznak a pedagógusok a miniszteri rendelet ellen. Az ügyben a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) képviselője, Ovidiu Ganţ is megszólalt, kijelentve: a rendelet alkotmányellenes, hiszen etnikai alapon diszkriminál, csak a kisebbségi oktatásban módosítja a román nyelv oktatását, ezért a szervezet a rendelet visszavonását kéri a kormánytól.

A tiltakozás kreatívabb formáját választották a temesvári zeneiskola diákjai és szüleik,

akik szerdán kisszékekkel, táblával vonultak a tanfelügyelőség elé felháborodásukban, hogy a korábbi tanítót lecserélve helyettes tanerőre bízták gyerekeik oktatását. A szülőket annyira kiborította a csere, hogy az első tanítási napon be sem engedték a 2. osztályba az új pedagógust, azt állítva, hogy szakmailag képzetlen a feladathoz.

Kedden gyerekeiknek az iskolaudvaron "tartottak órát", míg szerdán kivonultak velük és a felszereléssel a tanfelügyelőség előtti járdára, ahol az egyik szülő „adta le a leckét”. A szülők azt is kifogásolják, hogy az iskola vezetősége nem vette figyelembe panaszaikat és az új tanítónő sem állt szóba velük.

Így szerdán beadványban fordultak a tanfelügyelőséghez, megoldást sürgetve problémájukra. De Aura Danielescu főtanfelügyelő nem tudott megnyugtató választ adni nekik, mint mondta, az említett tanerő törvényes módon kapta meg az állást és eddig nem volt kifogás a munkája ellen. Mivel óvőnő- és tanítóhiány van, szerinte legfeljebb újabb helyettesítőt küldhetnek helyette.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28112
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.