Fotó: Facebook
Tiltakozni tanítanak
papmeli
2018. szeptember 12. szerda, 16:18
Nem elégedtek meg a japánsztrájkkal: Aradon a tanfelügyelőség előtt tüntettek, Temesváron órát is tartottak az intézmény előtt.

Miközben országszerte számos iskolában japánsztrájkkal tiltakoznak az iskolakezdés előtt pár nappal megjelent a kormányrendelet ellen, mely szaktanárokra bízná az elemisták román oktatását, Aradon drasztikusabb módját választották a tiltakozásnak.

Több tucat német és magyar tannyelvű iskolában oktató pedagógus és mintegy harminc szülő vonult szerdán a tanfelügyelőség elé, hogy hangot adjon az átgondolatlan módosítás miatti felháborodásának. „Gyakorlatilag egyik napról a másikra szakképzetlennek minősítenek, miközben évtizedek óta tanítjuk a románt, ráadásul diákjaink jó eredményeket értek el az országos versenyeken, vizsgákon” – háborgott a News.ro hírügynökségnek az egyik tiltakozó pedagógus. Az aradi pedagógusok

azt szeretnék, ha a rendeletet csak azokban az iskolákban kellene alkalmazni, ahol gondok vannak a román nyelv oktatásával.

Szerintük a Maros-parti városban nincsenek ilyen problémák. Anca Stoenescu főtanfelügyelő szerint a tanfelügyelőség nem kommentálhatja a miniszteri ukázt, melyet alkalmaznia kell. Annyit tehet csupán, hogy továbbítja az elégedetlen pedagógusok, szülők beadványát a szaktárcának.

Aradon több magyar, német és szlovák tannyelvű iskolában japánsztrájkkal is tiltakoznak a pedagógusok a miniszteri rendelet ellen. Az ügyben a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) képviselője, Ovidiu Ganţ is megszólalt, kijelentve: a rendelet alkotmányellenes, hiszen etnikai alapon diszkriminál, csak a kisebbségi oktatásban módosítja a román nyelv oktatását, ezért a szervezet a rendelet visszavonását kéri a kormánytól.

A tiltakozás kreatívabb formáját választották a temesvári zeneiskola diákjai és szüleik,

akik szerdán kisszékekkel, táblával vonultak a tanfelügyelőség elé felháborodásukban, hogy a korábbi tanítót lecserélve helyettes tanerőre bízták gyerekeik oktatását. A szülőket annyira kiborította a csere, hogy az első tanítási napon be sem engedték a 2. osztályba az új pedagógust, azt állítva, hogy szakmailag képzetlen a feladathoz.

Kedden gyerekeiknek az iskolaudvaron "tartottak órát", míg szerdán kivonultak velük és a felszereléssel a tanfelügyelőség előtti járdára, ahol az egyik szülő „adta le a leckét”. A szülők azt is kifogásolják, hogy az iskola vezetősége nem vette figyelembe panaszaikat és az új tanítónő sem állt szóba velük.

Így szerdán beadványban fordultak a tanfelügyelőséghez, megoldást sürgetve problémájukra. De Aura Danielescu főtanfelügyelő nem tudott megnyugtató választ adni nekik, mint mondta, az említett tanerő törvényes módon kapta meg az állást és eddig nem volt kifogás a munkája ellen. Mivel óvőnő- és tanítóhiány van, szerinte legfeljebb újabb helyettesítőt küldhetnek helyette.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28112
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.