Fotó: Facebook
Tiltakozni tanítanak
papmeli
2018. szeptember 12. szerda, 16:18
Nem elégedtek meg a japánsztrájkkal: Aradon a tanfelügyelőség előtt tüntettek, Temesváron órát is tartottak az intézmény előtt.

Miközben országszerte számos iskolában japánsztrájkkal tiltakoznak az iskolakezdés előtt pár nappal megjelent a kormányrendelet ellen, mely szaktanárokra bízná az elemisták román oktatását, Aradon drasztikusabb módját választották a tiltakozásnak.

Több tucat német és magyar tannyelvű iskolában oktató pedagógus és mintegy harminc szülő vonult szerdán a tanfelügyelőség elé, hogy hangot adjon az átgondolatlan módosítás miatti felháborodásának. „Gyakorlatilag egyik napról a másikra szakképzetlennek minősítenek, miközben évtizedek óta tanítjuk a románt, ráadásul diákjaink jó eredményeket értek el az országos versenyeken, vizsgákon” – háborgott a News.ro hírügynökségnek az egyik tiltakozó pedagógus. Az aradi pedagógusok

azt szeretnék, ha a rendeletet csak azokban az iskolákban kellene alkalmazni, ahol gondok vannak a román nyelv oktatásával.

Szerintük a Maros-parti városban nincsenek ilyen problémák. Anca Stoenescu főtanfelügyelő szerint a tanfelügyelőség nem kommentálhatja a miniszteri ukázt, melyet alkalmaznia kell. Annyit tehet csupán, hogy továbbítja az elégedetlen pedagógusok, szülők beadványát a szaktárcának.

Aradon több magyar, német és szlovák tannyelvű iskolában japánsztrájkkal is tiltakoznak a pedagógusok a miniszteri rendelet ellen. Az ügyben a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) képviselője, Ovidiu Ganţ is megszólalt, kijelentve: a rendelet alkotmányellenes, hiszen etnikai alapon diszkriminál, csak a kisebbségi oktatásban módosítja a román nyelv oktatását, ezért a szervezet a rendelet visszavonását kéri a kormánytól.

A tiltakozás kreatívabb formáját választották a temesvári zeneiskola diákjai és szüleik,

akik szerdán kisszékekkel, táblával vonultak a tanfelügyelőség elé felháborodásukban, hogy a korábbi tanítót lecserélve helyettes tanerőre bízták gyerekeik oktatását. A szülőket annyira kiborította a csere, hogy az első tanítási napon be sem engedték a 2. osztályba az új pedagógust, azt állítva, hogy szakmailag képzetlen a feladathoz.

Kedden gyerekeiknek az iskolaudvaron "tartottak órát", míg szerdán kivonultak velük és a felszereléssel a tanfelügyelőség előtti járdára, ahol az egyik szülő „adta le a leckét”. A szülők azt is kifogásolják, hogy az iskola vezetősége nem vette figyelembe panaszaikat és az új tanítónő sem állt szóba velük.

Így szerdán beadványban fordultak a tanfelügyelőséghez, megoldást sürgetve problémájukra. De Aura Danielescu főtanfelügyelő nem tudott megnyugtató választ adni nekik, mint mondta, az említett tanerő törvényes módon kapta meg az állást és eddig nem volt kifogás a munkája ellen. Mivel óvőnő- és tanítóhiány van, szerinte legfeljebb újabb helyettesítőt küldhetnek helyette.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28112
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.
Petru Daea ismét felhergelte az Európai Bizottságot.
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
Most épp nem a magyar feliratokkal van baj. Hanem mindennel.
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.