Fotó: Facebook
Tiltakozni tanítanak
papmeli
2018. szeptember 12. szerda, 16:18
Nem elégedtek meg a japánsztrájkkal: Aradon a tanfelügyelőség előtt tüntettek, Temesváron órát is tartottak az intézmény előtt.

Miközben országszerte számos iskolában japánsztrájkkal tiltakoznak az iskolakezdés előtt pár nappal megjelent a kormányrendelet ellen, mely szaktanárokra bízná az elemisták román oktatását, Aradon drasztikusabb módját választották a tiltakozásnak.

Több tucat német és magyar tannyelvű iskolában oktató pedagógus és mintegy harminc szülő vonult szerdán a tanfelügyelőség elé, hogy hangot adjon az átgondolatlan módosítás miatti felháborodásának. „Gyakorlatilag egyik napról a másikra szakképzetlennek minősítenek, miközben évtizedek óta tanítjuk a románt, ráadásul diákjaink jó eredményeket értek el az országos versenyeken, vizsgákon” – háborgott a News.ro hírügynökségnek az egyik tiltakozó pedagógus. Az aradi pedagógusok

azt szeretnék, ha a rendeletet csak azokban az iskolákban kellene alkalmazni, ahol gondok vannak a román nyelv oktatásával.

Szerintük a Maros-parti városban nincsenek ilyen problémák. Anca Stoenescu főtanfelügyelő szerint a tanfelügyelőség nem kommentálhatja a miniszteri ukázt, melyet alkalmaznia kell. Annyit tehet csupán, hogy továbbítja az elégedetlen pedagógusok, szülők beadványát a szaktárcának.

Aradon több magyar, német és szlovák tannyelvű iskolában japánsztrájkkal is tiltakoznak a pedagógusok a miniszteri rendelet ellen. Az ügyben a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) képviselője, Ovidiu Ganţ is megszólalt, kijelentve: a rendelet alkotmányellenes, hiszen etnikai alapon diszkriminál, csak a kisebbségi oktatásban módosítja a román nyelv oktatását, ezért a szervezet a rendelet visszavonását kéri a kormánytól.

A tiltakozás kreatívabb formáját választották a temesvári zeneiskola diákjai és szüleik,

akik szerdán kisszékekkel, táblával vonultak a tanfelügyelőség elé felháborodásukban, hogy a korábbi tanítót lecserélve helyettes tanerőre bízták gyerekeik oktatását. A szülőket annyira kiborította a csere, hogy az első tanítási napon be sem engedték a 2. osztályba az új pedagógust, azt állítva, hogy szakmailag képzetlen a feladathoz.

Kedden gyerekeiknek az iskolaudvaron "tartottak órát", míg szerdán kivonultak velük és a felszereléssel a tanfelügyelőség előtti járdára, ahol az egyik szülő „adta le a leckét”. A szülők azt is kifogásolják, hogy az iskola vezetősége nem vette figyelembe panaszaikat és az új tanítónő sem állt szóba velük.

Így szerdán beadványban fordultak a tanfelügyelőséghez, megoldást sürgetve problémájukra. De Aura Danielescu főtanfelügyelő nem tudott megnyugtató választ adni nekik, mint mondta, az említett tanerő törvényes módon kapta meg az állást és eddig nem volt kifogás a munkája ellen. Mivel óvőnő- és tanítóhiány van, szerinte legfeljebb újabb helyettesítőt küldhetnek helyette.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28112
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.