Kölcsönbuszokkal húzza ki Temesvár Dévát a slamasztikából

Három napja szünetel a tömegközlekedés Hunyad megye székhelyén.
Hirdetés

Hét, Mercedes Conecto típusú városi buszt ad kölcsön Temesvár polgármesteri hivatala Déva városának, amely szeptember elsejei hatállyal függesztette fel szerződését a közszállítási feladatokat ellátó céggel. A buszok bérleti szerződését kedd délután írták alá Temesváron, jelentette be Facebookján Florin Oancea dévai polgármester, aki szerint csütörtöktől indul újra a tömegközlekedés Déván.

 
 
A buszok kölcsönzése Temesvárnak is megéri: év végéig a dévai városháza kilométerenként 70 bani + TVA bérleti díjat fizet értük úgy, hogy havonta legkevesebb 40 ezer km megtételét vállalja – árulta el a News.ro hírügynökségnek Nicolae Bitea, a temesvári tömegközlekedési vállalat igazgatója.
 

Temesvárra is ráférne a járatsűrítés

A temesvári utazóközönség évek óta szeretne több buszt látni és használni az utcákon, de Bitea szerint a buszkölcsönzés semmiben sem érinti a temesvári tömegközlekedést. A buszflottájuk 77 darab, működő járműből áll, a vállalat azonban csak 40-et tud bevetni – az igazgató szerint sofőrhiány miatt.
 
Míg a temesvári cég önkormányzati fennhatóság alatt van, Déva városa kiszervezte ezt a szolgáltatást: 2005-ben szerződött a Tirius Transtur kft-vel, amely mikrobuszokkal látta el a feladatot. Idén augusztus 25-én azonban a Tirius Transtur túlárazott számlát nyújtott be a dévai városházának, amely azt nem fogadta el és nem fizette ki arra hivatkozva, hogy a benne foglalt költségek meghaladják a nyújtott szolgáltatások árát. 
 

Erre a Tirius Transtur szeptember 1-én leállította a buszait, 

a dévai városháza szerint törvénytelenül, ezért be is perelte a céget. A Hunyad megyei Ancheta de Hunedoara hírportál nem tudta hiteles forrásból megerősíttetni az értesülését, de azt közölte, hogy a Tirius Transtur állítólag buszokat szeretett volna vásárolni és kifizettetni a dévai önkormányzattal. 
 
A városháza azt erősítette meg a lapnak, hogy a cég olyan tevékenységeket is kiszámlázott a városnak, amely nem érinti a helyi tömegközlekedést: építkezések, nem a dévai járatokon végzett javítási munkálatok, külföldi utazások.
 
Déva közben létrehozta saját tömegközlekedési vállalatát, és a hét, már leszerződött temesvári busz mellett öt buszt szeretnének bérelni egy megyeközi járatokat működtető cégtől is. Év végéig pedig saját buszokat szereznének be a hat városi járatra.

Hirdetés