Jutalomreggelivel támad a bringalobbi

Jutalomfalatokat oszt a reggel bringával munkába menőknek, szervizel, biciklizni tanít, és kivisz a természetbe is, hogy csökkentse a füstöt a városban a kolozsvári Ride2Work.
Hirdetés

Teljesen magánkezdeményezésként indult a Ride2Work (Bringázz a munkába) Kolozsváron, ma már a cégek mellett a városháza is támogatja, és időnként a helyi rendőrség is beszáll – tudtuk meg ma az idei hetedik Ride2Work reggelin Tudor Covaciu szervezőtől. 

Egy maroknyi fiatal 2016-ban úgy döntött, azzal ösztönözné a kolozsváriakat arra, hogy minél többen hagyják otthon az autóikat, és inkább kerékpárral menjenek munkába, hogy rendszeresen, legalább havonta ad nekik reggelit. Ma már az 58. reggeliztető akciót bonyolították: 

  • napokkal korábban meghirdették a helyszínt (most a The Office előtti terecske volt az), 
  • reggel fél nyolckor kivonultak oda a papírzacskókba csomagolt szendvicsekkel, asztalkával, frissen facsart narancslével és fényképezőgépekkel,
  • és az ott elhaladó bringásoknak adtak egy-egy szendvicset, és ha akarták, lefotózták őket újraírható táblával, amelyen mindenki feltüntette, éppen hova pedálozik.

A képeket pár napon belül feltöltik a Ride2Work Cluj Facebook-oldalra, ahol aztán a bringások végigkattinthatják megnézni, ki mekkora vigyorral fogadta a reggelit és a törődést. Fotózás mellett időnként körkérdést is feltesznek nekik, amelyekből hangulatos videókat vágnak arról, ki hogy ügyel a biciklijére, mit ajánl a kezdő kerékpározóknak, hol áll a rém megosztó sisakkérdésben.

Ride2Work reggeli Étel, ital, ajándék és egy mosoly, amely különösen a tanévközben stresszes reggeli forgalomban esik jól | Fotók: Szabó Tünde

Míg az önkéntesek teljesen ingyen dolgoznak már harmadik éve, a fotókon szereplő cégnevek reklámértékét úgy hasznosították, hogy egyre több cég marketingosztályát kérték fel együttműködésre. A második évben már pályáztak a városházához is támogatásért, és közben szinte mindegyik reggeliztetésbe beszállt valamelyik nagyobb cég vagy multi hol a bringások számára kifejezetten hasznos kiegészítőkkel, hol csak szimplán reklámtárgyakat tettek a reggelis zacskókba. Vagy épp álláshirdetést, mint ma az egyik állandó partnerük, az EastRide, amely biciklis futárokat keres.

Míg első évben 70-80 bringás, 2017-ben már bőven száz felett álltak meg a reggelizőstandnál, az idei akciókon átlagban kétszáznál is többen vettek részt, becsülte fel Covaciu. A legnépszerűbb reggelen több mint 300 kerékpárost fogadtak. Vagy két reggel eljöttek a helyi rendőrség képviselői is, akik idén két elektromos bringával erősödtek, és válaszoltak a munkába igyekvők közlekedési szabályokat érintő kérdéseire.

Míg az önkéntesek a reggelivel és bringásokkal törődnek, a pár éve indult és teljes fokozaton pörgő Puremotion kerékpárszervíz és -bolt szinte a kezdetektől a reggelizők bringájával törődik. Nagyobb problémát természetesen nem tudnak helyben, az utcán megoldani, de felfújják a puhább kerekeket, meghúzzák a laza csavarokat, kicserélnek kisebb alkatrészeket, beállításokat – mindezt teljesen ingyen.

Fújnak, szerelnek, magyaráznak a Ride2Workon

Hirdetés

Fújnak, szerelnek, magyaráznak az utcán rögtönzött műhelyben

A legfontosabb nem is annyira az önreklám számukra, bár az sem elhanyagolható – mondta el a szerelőkötényben és kulcsokkal ide-oda forgolódó Pazsi Bálint, aki egyáltalán nem az íróasztal mellől vezeti a boltot – hanem az információátadás. Hosszú távon azzal próbálják könnyíteni a saját munkájukat, hogy az ilyen akciókon rengeteg információval ellátják a bringásokat arról, hogyan érdemes ápolniuk, télen tárolniuk a biciklijüket, vagy hogy figyeljenek oda a kisebb problémákra is. 

Gyorsabb és tartósabb, ha ilyen alkalmakon meghúznak egy lötyögő kart, beszorítanak egy lazulni induló csavart (és közben magyarázzák is, mit miért csinálnak), mintha később azzal viszik be hozzájuk a bringát, hogy a hetekig ferde, lötyögő vagy kotyogó alkatrész teljesen tönkrement, és / vagy használhatatlanná tette a bringát. Ahogy itt az utcán, úgy a műhelyben sem utasítanak vissza kerékpárt azzal, hogy túl régi, túl olcsó, túlzottan lehurbolt, a rozsdaette járgányokat ugyanúgy elvállalják, mint a legdrágább vagy specializált kerékpárokat, így szerencsére agyon vannak terhelve munkával.

Szeretnék népszerűsíteni az elektromos bringákat, hogy a Kolozsvár dombosabb részein lakók is kerékpározzanak, ezért kitanulták azok szerelését is, évente akár több képzésre elmennek, mondta el Bálint, aki már fordult is a következő bringá(s)hoz.

A reggeliztetések számát a ride2workosok idén némileg visszafogták, cserébe már rendeztek egy túrát a Tordai-hasadékhoz, és nyitottak azok felé, akik kacérkodnak a városi bringázással, de még nem mertek bicajra ülni. Azaz felnőtteket tanítottak kerékpározni a Györgyfalvi negyedbéli sportparkban. Első alkalommal 28-an, másodjára, a múlt hét közepén már harmincan jöttek, hogy bátorítás és a bringák megtartása mellett felüljenek, és pedálozzanak pár kört biztonságos környezetben. Akik mertek, azok nyertek:

Hirdetés