Az agrárminiszter gyakorlatilag beismerte, a szaktárcát legyőzte a sertéspestis

Egyre többen kérik az „aranyszájú” Petre Daea lemondását.
Hirdetés
Azt már megszokhattuk a mezőgazdasági minisztertől, hogy a pusztító kór megjelenése óta nem tud megnyugtató válaszokat adni az állattenyésztők kérdéseire, Petre Daea legutóbbi, szatmári nyilatkozata óta azonban mindent értünk. A hajmeresztő nyilatkozatairól híres tárcavezető elmondta ugyanis, hogy Romániában egyszerűen nem léteznek olyan szakemberek, akik értenek az afrikai sertéspestis-gócok felszámolásához, és egyáltalán a krízis kezeléséhez, ezért döntöttek úgy, hogy külföldi szakértők bevonásával próbálkoznak.
 
Eközben Gheorghe Caruz, az ország egyik legnagyobb sertéstenyésztő farmjának a vezetője a Mediafaxnak azt nyilatkozta, csakis extrém megoldásokkal lehet megakadályozni a sertéspestis további terjedését. A szakember szerint az összes állatot be kell gyűjteni a kisgazdaságokból, és hatalmas farmokon kell nevelni őket, felügyelet alatt, „különben a kór tovább terjed és minden állatot el kell majd pusztítani”.
 
Klaus Iohannis államfő szerdai közleményében azonnali kártérítést sürgetett az érintett gazdáknak, és bírálta a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amiért „az igazságszolgáltatás elleni harc közben megfeledkezett a krízis kezeléséről és a csőd szélére sodorta az állattenyésztőket”. 
 
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szintén szerdán a mezőgazdasági miniszter azonnali lemondását kérte a válsághelyzet során tanúsított „hozzá nem értés és nemtörődömség” miatt. A politikai alakulat megengedhetetlennek tartja, hogy a mezőgazdasági tárca és a kormány képtelen megfékezni az afrikai sertéspestis terjedését, és nem szervezett megfelelő tájékoztató kampányt a lakosságnak ebben a kérdésben. A politikai alakulat szerint ugyanakkor elfogadhatatlan az az átláthatatlanság, amely az érintett tenyésztők kártalanítása körül kialakult.
 
Romániában már tíz megyét érint a 41-ből az afrikai sertéspestis járvány a korábbi nyolc után, 156 településen összesen 725 gócpont szerepel a hatóságok nyilvántartásában.  

Hirdetés