Elindult a Béga-parti hajóparti, a hétvégén ingyen kipróbálható

Már nem kell Velencébe menni: kétéves késéssel ugyan, de megvalósult a temesvári városvezetés évtizedes álma.
Hirdetés

Temesváron beindult a vízi tömegközlekedés pénteken, és a városnapok alkalmából ingyen lehet hajókázni a Béga-csatornán. Az utasok szállítása 50 férőhelyes, mosdóval is rendelkező, klimatizált katamaránokkal – kéttörzsű, alacsony merülésű hajókkal – történik. Azonban nem valami gyors, ugyanis a hajók legfeljebb óránkénti 12 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, számolt be az Adevărul hírportálra hivatkozva az MTI.

A kishajókat a vasárnapig tartóvárosnapok idején ingyenesen ki lehet próbálni, hétfőtől pedig egy lej ellenében menterend szerint lehet közlekedni velük. Nicolae Robu polgármester büszkén konstatálta, hogy

Temesvár az első romániai város, amely bevezeti a vízi tömegközlekedést.

Azzal azonban már nem dicsekedett, hogy a kétmillió euróért beszerzett hét vízi jármű már két éve vesztegel kihasználatlanul különböző kormányhatározatokra és a közlekedési szakhatóságok engedélyeire várva.

A kormány május végén hozta létre a Béga-csatorna hajózható szakaszát adminisztráló közhasznú társaságot, elhárítva az egyik akadályt a hajóforgalom beindítása elől. Az összes kishajó forgalomba helyezésére egyébként még mindig várni kell, a közlekedési minisztériumnak még jóvá kell hagynia a parton elhelyezett hajóforgalmi jelzéseket és a kilenc megállóhelyet (pontont). Addig egyszerre csak egy utasszállító közlekedését engedélyezik a Bégán,

a csatorna ugyanis helyenként olyan keskeny, hogy nem fér el két hajó egymás mellett.

A Temes megyei önkormányzat és a Bánsági Vízmedence Vízügyi Igazgatósága egy éve állapodott meg abban, hogy 14 millió eurós uniós támogatásból Romániában és Szerbiában is újra hajózhatóvá teszik a Temesvárt a Tiszával összekötő Béga-csatornát.

Hirdetés

Ezt a városban még a 18. század elején berendezkedő osztrák adminisztráció tette hajózhatóvá 1732-ben és ezzel megalapozta Temesvár és a Bánság gazdasági felemelkedését.

A bégai hajózást a trianoni határok lehetetlenítették el,

míg a Románia és Jugoszlávia közötti hajóforgalom 1958-ban állt le végképp. A Moszkvából irányított Jugoszlávia-ellenes kampány idején ráccsal zárták el a Béga medrét, hogy még búvárok se juthassanak át a folyón egyik országból a másikba. A csatorna romániai szakaszán az 1960-as évekig közlekedtek hajók. 

A temesvári hajókázás sokéves tervéről és a felmerült akadályokról többször írtunk. Most már a kolozsvári metrót várjuk.
 

Hirdetés