Elöntötték Erdélyt és a Partiumot az árvizek

Kovászna megyében ismét súlyos a helyzet. És a kilátások sem rózsásak.
Hirdetés

Ismét óriási gondokat okoztak országszerte a heves esőzések utáni áradások: a belügyminisztérium összesítése szerint 15 megye összesen 25 településen küzdenek a katasztrófavédelem alakulatai – és persze a helybeliek – az árvízzel, illetve annak következményeivel.

Erdélyben és a Partiumban Arad, Bihar, Brassó, Kolozs, Kovászna, Hargita, Maros, Fehér és Szeben megye éintett, míg a Kárpátokon túli területeken Buzău, Călăraşi, Konstanca, Olt, Teleorman, Vâlcea és Bukarest.

A Kovászna megyei Kökösbácsteleken három személyt telepítettek ki, míg a Fehér megyei Szépmezőn 14 embert kellett kitelepíteni, őket a helyi művelődési házban szállásolták el.

A rendőrség szerint Kézdivásárhely és Csíkkozmás között, Katrosa térségében a heves esőzések miatt leállt  gépjárműforgalom a 11 B jelzésű főúton.

A Maros megyei Héjjasfalván mintegy nyolcvan gazdaságot, több házat és az E60-as út egy szakaszát is elöntötte a víz vasárnap a községben, miután ismét kilépett medréből a településen átfolyó patak. Egy héttel korábban a község ugyanezen részén tett kárt az árvíz.

Hirdetés

A helyzet pedig nem ígérkezik jobbnak: Carmen Dan belügyminiszter szerint aggasztó, hogy az áradások által leginkább fenyegetett vidékek éppen azok, amelyeket múlt héten is elöntött az árvíz.

Elmondta: eddig nem állt elő kritikus helyzet, de fennáll a veszély, hogy egyes helyeken vörös, azaz a legmagasabb fokozatú árvízriasztást kell kiadni. A leginkább érintett megyék egyike Kovászna.

A vízügyi hatóság 24 – köztük számos erdélyi és bánsági – megyére érvényes, narancssárga árvízriasztást adott ki, amely keddig érvényes.

Hirdetés