A románok beperelik a Charlie Hebdót a Halep-karikatúra miatt

Ráadásul arra is hivatkoznak, hogy az Eiffel-torony darabjait Romániában készítették. Ami akkora blöff, mint egy torony.
Hirdetés

Tudják Önök, mi fán terem a FADERE? Nos, a FADERE az Európában élő románok egyesületeinek szövetsége. És a FADERE (is) erősen kiakadt amiatt, miután a Charlie Hebdo francia szatirikus lap jó durva szokása szerint kikarikírozta Simona Halep teniszezőnőt, a Roland Garros-i győzőt.

A Charlie Hebdo ismét elérte célját: rengetegen felháborodtak amiatt, hogy Halepet holmi „cigányokkal” egy lapra tette a rajzoló, sőt, még a bukaresti francia nagykövetség is magyarázkodott egy sort.

Na de arra igazán nem számított a Charlie Hebdo, hogy a román felháborodás tettekben is testet ölt. No nem támadtak fegyverrel a szerkesztőségre, mint 2015-ben, a Mohamed karikatúra kapcsán. De a FADERE törvényre adja a Hebdo szerkesztőségét, amiért „hozzányúlt” Halephez.

A szövetség közleményében többek között az áll, hogy a FADERE elfogadhatatlannak és gusztustalannak tartja a lap gesztusát, továbbá, hogy a karikatúrával „lecigányozták” Halepet, miáltal negatívan befolyásolták a franciák románokról alkotott képét. Pedig a franciaországi románok hozzájárulnak a francia nép jólétéhez, és nagyon sokan vezető beosztásokat töltenek be az országban.

Hirdetés

Daniel Țecu, a FADERE elnöke szóban is megerősítette, ami a közleményben áll. Sőt, jól fel is habosította, mégpedig a ferdítéseiről híres Antena 3 tévéadón. Az elnök úr kijelentette: nincs olyan művészeti vagy tudományos terület, amelyhez a románok ne járultak volna hozzá. Mi több, a franciák legnagyobb büszkesége, az Eiffel-torony is egy román ember találmányán alapul, és Romániában gyártották. (Ami, tudjuk, nem igaz.)

Țecu úr szerint eddig, s netovább. Hozzányúltak Simona Halephez? Oké, de akkor most a FADERE jól bepereli a Charlie Hebdót. Reszkessetek, karikaturisták!

Hirdetés