Rendellenességek után kutatnak a korrupcióellenes ügyészségen

Az Igazságügyi Felügyelet azt vizsgálja, minden előírást tiszteletben tartottak-e a DNA ügyészei. Kövesi főügyész egyre jobban izzadhat.
Hirdetés

Újabb ellenőrzésbe kezdett az Igazságügyi Felügyelet hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) – közölte a felügyelet szóvivője, Alin Alexandru.

A szóvivő szerint a DNA vezetősége tevékenységének hatékonyságát, a vonatkozó jogszabályok által megszabott feladatkör ellátását vizsgálják, valamint azt, hogy a korrupcióellenes ügyészség alkalmazottai tiszteletben tartották-e az előírásokat a 2016-ban és 2017 első félévében bejegyzett ügyekkel kapcsolatban, amelyek jogerős felmentő ítélettel zárultak.

Eközben Tudorel Toader igazságügy-miniszter közölte: elkészült a DNA főügyésze, Laura  Codruţa Kövesi menesztésének államfői elutasítása miatti alkotmánybírósági panasz vázlata, amelyet még módosítanak. A miniszter a hétfői nap folyamán egyeztet Viorica  Dăncilă miniszterelnökkel a beadványról. Közölte, ha szükséges, a dokumentumba az államfői hivatal jelentéséből is átvesznek részeket, és más javaslatokat is beleépítenek, amennyiben szükséges.

Toader azt is kijelentette, hogy nem a saját nevében fordul alkotmánybírósághoz, és nem személyes elégedetlenség miatt, hanem az egész kormány nevében.

Hirdetés

Mint ismeretes, Klaus Iohannis államfő múlt hétfőn utasította vissza Toader Kövesi menesztésére vonatkozó javaslatát, arra hivatkozva, hogy azt a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) sem támogatta.

Toader válaszában közölte, alkotmánybírósághoz fordul azzal a céllal, hogy a taláros testület állapítsa meg: alkotmányos természetű konfliktus robbant ki a kormány és az államfői hivatal között, az államfő ugyanis nincs felhatalmazva arra, hogy minősítse az ügyészségek tevékenységét.

Hirdetés