Iohannis döntött: nem egyezik bele Kövesi menesztésébe

Az államfő február közepe óta tanulmányozta az igazságügyi miniszter DNA-ról szóló jelentését.
Hirdetés

Elutasította Klaus Iohannis államfő Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész (DNA) visszahívására vonatkozó javaslatát.

Az államfő hétfő délután tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a miniszter által bemutatott jelentés nem győzte meg arról, hogy menesztenie kellene a DNA főügyészét. A benne szereplő érvek nem felelnek meg a vonatkozó törvényi előírásoknak – fogalmazott.

Iohannis döntésében az is szerepet játszott, hogy a két illetékes állami hatóság, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az igazságügyi minisztérium ellentétes álláspontra jutott Kövesi visszahívásával kapcsolatosan. Mint ismeretes, a CSM ügyészi részlege február 27-én negatívan véleményezte a miniszter javaslatát.

Hirdetés

Az elnök hangsúlyozta, a miniszteri javaslathoz csatolt, a korrupcióellenes főügyész tevékenységét kiértékelő jelentést olvasva kiderül, hogy annak szerzője szerint a dokumentum tulajdonképpen egy „állásfoglalás”, ennélfogva pedig szubjektív jellege van, amire az is ráerősít, hogy a miniszter szakmai pályafutásával kapcsolatos információk is feltűnnek a szövegben – érvelt Iohannis.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter február 22-én jelentette be, hogy kezdeményezi Kövesi menesztését. Toader húsz pontos „bűnlajstromot” olvasott Kövesi fejére, egyebek mellett azokra az alkotmánybírósági határozatokra hivatkozott, amelyek szerint a DNA az utóbbi év alatt háromszor is alkotmányos konfliktusba keveredett más állami hatóságokkal.

Tudorel Toader Facebook-bejegyzésben reagált Iohannis bejelentésére: kezdeményezni fogja, hogy a kormány forduljon az Alkotmánybírósághoz az ügyben. A miniszter szerint nem az államfő dolga, hogy kiértékelje a DNA-főügyész szakmai és menedzseri tevékenységét. Úgy vélekedett: a Kövesi menesztése mellett szóló februári érvek mára még nagyobb megalapozottsággal bírnak.

Hirdetés