Indul az aláírásgyűjtés a nagy román egyesülési népszavazásért

Nem viccelnek: módosítani akarják a román alkotmányt, hogy egyesülni lehessen Moldovával.
Hirdetés

A Centenárium Szövetség ernyője alá tartozó több mint 130 egyesület és kezdeményező csoport elkezdett egy aláírásgyűjtő kampányt. Hogy miért? Hát, hogy lehessen népszavazást tartani a nagy egyesülésről. Mármint, a Moldovai Köztársaság egyesüléséről Romániával.

Az aláírásgyűjtés április 23. és június 25. között zajlik majd, és azt a célt szolgálja, hogy végül módosítsák Románia alkotmányát, mégpedig egy preambulummal, amely konkrét utalást tartalmaz a Moldovai Köztársasággal való egyesülés lehetőségére. A kezdeményezők Romániában, a Moldovai Köztársaságban és persze a román diaszpórában akarják összegyűjteni az egymillió aláírást.

A kezdeményezők szerint az újraegyesülés a Prut két partján élő lakosság jogos kívánsága. Ám annak érdekében, hogy e kívánság teljesüljön, módosítani kell a román alkotmányt. (A moldovait nem kell? Kérdezzük halkan.) Ezért a kezdeményezők összehívtak egy alkotmányjogi szakértőkből álló csoportot, akik kidolgozzák az alaptörvény preambulumába szánt utolsó mondatot, mégpedig Németország alkotmányának mintájára. Ebben az utolsó mondatban az áll majd, hogy a román népnek joga van békésen újraegyesülni (konkréten, így), az 1975-ös Helsinki Záróokmány előírásaival összhangban.

Egy német európai parlamenti képviselő, nevezett Michael Gahler, a Kereszténydemokrata Unió tagja (Angela Merkel pártja) azt állítja, Németország jó szemmel nézné a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését, de figyelem! Be kell tartani bizonyos feltételeket. A két Németország újraegyesülése idején a nyugatnémet alkotmány tartalmazott egy olyan mondatot, hogy ha más területek szeretnének csatlakozni a szövetségi Németországhoz, el kell fogadniuk annak alkotmányát.

A kampányt szerdán harangozzák be a szervezők a nagy román városokban – Temesvár, Bukarest (és érdekes módon a cikk írója által ide sorolt) Chișinău –, ugyanakkor Brüsszelben is.

Hirdetés