Feljelentették a SRI és az ügyészség közötti együttműködés aláíróit

A Mediafax jelentette fel az aláírókat és a gyakorlatba ültetőket csalásért, szolgálati visszaéléséért.
Hirdetés
A Mediafax hírügynökség kiadója, a Mediafax SA feljelentést küldött a legfőbb ügyésznek, amelyben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Legfőbb Ügyészség közötti együttműködési megállapodás aláíróit és gyakorlatba ültetőit szolgálati visszaéléssel, az igazságszolgáltatás érdekeinek kompromittálásával, csalással és sikkasztással gyanúsítja meg – tudatja természetesen a Mediafax hírügynökség.
 
A dokumentumban egyúttal arra is kérik Augustin Lazăr főügyészt, hogy rendelje el a SRI és más intézmények közötti protokollumok titkosításának feloldását és kivizsgálását. A Mediafax továbbítja a jelentését a Legfelső Bírói Tanácsnak, az igazságügyi miniszternek, a nép ügyvédjének, az államelnöki hivatalnak, a parlament két házelnökének és a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának is.
 
A Mediafax szerint a protokollum aláírói ezzel rosszul hajtották végre szolgálati megbizatásukat, mert a közös, ügyészi-titkosszolgálati csapatok felállítása törvényellenes volt, és az ilyen közös munkacsapatok szolgáltatta bizonyítékok érvényüket veszítik a bűnvádi eljárásokban.
 
Az igazságügy érdeke pedig amiatt sérült, hogy az aláírók és a végrehajtók (az ügyészek) nem engedélyezett hozzáférést biztosítottak a SRI tisztjeinek nyomozati szakaszban található ügyek bizonyítékaihoz, SRI-tisztek kezelhették a bizonyítékokat, amely nem része az ő szolgálati feladataiknak.
 
A közös csapatok felállítása és működtetése pedig a közpénzeltérítés gyanúját is felveti, mivel a két intézmény nem erre kapott költségvetést.
 
A SRI pénteken hozta nyilvánosságra a 2009-ben kötött együttműködési szerződést, amely hét évig volt érvényben. Tiberiu Niţu főügyész-helyettes, illetve Florian Coldea SRI-igazgatóhelyettes írta alá, de jóváhagyta Laura Codruţa Kövesi is, az akkori főügyész, illetve George Maior, a SRI akkori igazgatója.

Hirdetés