Képtelen kémregény
béel
2018. március 30. péntek, 12:37
A SRI pénteken nyilvánosságra hozta a hírhedt megállapodást.

A nemzetbiztonság védelmét szolgáló együttműködésről szól az az eredetileg szigorúan titkosnak minősített megállapodás, amelyet még 2009-ben kötött a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a legfőbb ügyészséggel, és amelyet az miniszterelnök, illetve az igazságügy-miniszter felkérése nyomán pénteken hozott nyilvánosságra a SRI.

A két intézmény akkori vezetője, Laura Codruța Kövesi, illetve George Maior, valamint helyetteseik, Tiberiu Nițu és Florian Coldea által is aláírt, 18 oldalas megállapodás értelmében a felek törvényben meghatározott jogköreik szerint együttműködnek a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek, a terrortámadások és egyéb súlyos bűncselekmények megelőzését szolgáló információk felhasználásában.

A megállapodás szerint a felek a jogállamiság elvét szem előtt tartva működnek együtt. Az ügyészség feladatai között felsorolják, hogy az illetékes ügyészeknek ki kell vizsgálniuk a hírszerzés által jelzett gyanús eseteket, és írásban kell engedélyt kérniük a legfelsőbb bírság elnökétől ahhoz, hogy lefolytathassák az információszerzéshez szükséges műveleteket. Az ügyészség azt is vállalta, hogy 60 napon belül tájékoztatja a hírszerzést a jelzett ügyekben lefolytatott vizsgálatok eredményeiről. Arra is ígéretet tett, hogy haladéktalanul

tájékoztatja a SRI-t minden olyan információról, amely segíthet a nemzetbiztonságot érintő fenyegetések elhárításában,

mint ahogy arra is, hogy a közös műveletek során nem fedik fel a közreműködő SRI-munkatársak kilétét.

A SRI azt vállalta, hogy elvégzi a szükséges adatgyűjtési tevékenységet, biztosítja az ehhez szükséges személyzeti és műszaki hátteret, és az ügyészség rendelkezésére bocsátja a vizsgált ügyekre vonatkozó adatokat.

A megállapodás bevezetőjében felsorolják mindazon törvényeket és határozatokat, amelyek lehetővé teszik az együttműködést, többek között a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) 2004-es vonatkozó határozatát, amely konkrétan

a SRI és a legfőbb ügyészség együttműködésének engedélyezéséről szól a nemzetbiztonságot érintő ügyekben.

Mint arról beszámoltunk, a SRI és az ügyészségek között megkötött megállapodások nyilvánosságra hozatalát Viorica Dăncilă miniszterelnök kérte. A miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert „hatalmas érdeklődés mutatkozik” bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia demokratikus államként való működését, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A kormányfő kérése nyomán Tudorel Toader igazságügy-miniszter hivatalosan is felkérte a legfőbb ügyészséget a dokumentumok titkosságának feloldására., amely a héten jelezte, hogy ennek nincs akadálya.

Korábban az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26005
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.