Képtelen kémregény
béel
2018. március 30. péntek, 12:37
A SRI pénteken nyilvánosságra hozta a hírhedt megállapodást.

A nemzetbiztonság védelmét szolgáló együttműködésről szól az az eredetileg szigorúan titkosnak minősített megállapodás, amelyet még 2009-ben kötött a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a legfőbb ügyészséggel, és amelyet az miniszterelnök, illetve az igazságügy-miniszter felkérése nyomán pénteken hozott nyilvánosságra a SRI.

A két intézmény akkori vezetője, Laura Codruța Kövesi, illetve George Maior, valamint helyetteseik, Tiberiu Nițu és Florian Coldea által is aláírt, 18 oldalas megállapodás értelmében a felek törvényben meghatározott jogköreik szerint együttműködnek a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek, a terrortámadások és egyéb súlyos bűncselekmények megelőzését szolgáló információk felhasználásában.

A megállapodás szerint a felek a jogállamiság elvét szem előtt tartva működnek együtt. Az ügyészség feladatai között felsorolják, hogy az illetékes ügyészeknek ki kell vizsgálniuk a hírszerzés által jelzett gyanús eseteket, és írásban kell engedélyt kérniük a legfelsőbb bírság elnökétől ahhoz, hogy lefolytathassák az információszerzéshez szükséges műveleteket. Az ügyészség azt is vállalta, hogy 60 napon belül tájékoztatja a hírszerzést a jelzett ügyekben lefolytatott vizsgálatok eredményeiről. Arra is ígéretet tett, hogy haladéktalanul

tájékoztatja a SRI-t minden olyan információról, amely segíthet a nemzetbiztonságot érintő fenyegetések elhárításában,

mint ahogy arra is, hogy a közös műveletek során nem fedik fel a közreműködő SRI-munkatársak kilétét.

A SRI azt vállalta, hogy elvégzi a szükséges adatgyűjtési tevékenységet, biztosítja az ehhez szükséges személyzeti és műszaki hátteret, és az ügyészség rendelkezésére bocsátja a vizsgált ügyekre vonatkozó adatokat.

A megállapodás bevezetőjében felsorolják mindazon törvényeket és határozatokat, amelyek lehetővé teszik az együttműködést, többek között a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) 2004-es vonatkozó határozatát, amely konkrétan

a SRI és a legfőbb ügyészség együttműködésének engedélyezéséről szól a nemzetbiztonságot érintő ügyekben.

Mint arról beszámoltunk, a SRI és az ügyészségek között megkötött megállapodások nyilvánosságra hozatalát Viorica Dăncilă miniszterelnök kérte. A miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert „hatalmas érdeklődés mutatkozik” bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia demokratikus államként való működését, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A kormányfő kérése nyomán Tudorel Toader igazságügy-miniszter hivatalosan is felkérte a legfőbb ügyészséget a dokumentumok titkosságának feloldására., amely a héten jelezte, hogy ennek nincs akadálya.

Korábban az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26005
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.
A nagybányai polgármester keresetlen szavakkal hajtotta el a vérbe a bukaresti vízfejet. Igaz, elsősorban gazdasági okokat sorolt fel az autonómia mellett, de már ez is nagy dolog.
A spanyolok gólgazdag döntetlent játszottak a portugálokkal, Uruguay megszenvedett a győzelemért a szívósan védekező Egyiptom ellen, Irán egyáltalán nem: marokkói öngóllal nyert.
A román nemzeti diskurzusban természetesen egyesülést illik mondani. Sőt, ha nem ezt mondja valaki, hazaáruló! De a tények makacs dolgok. Még a történelmiek is.
Vagyis, melyik lesz az a román párt, amely nyíltan felvállalja a burkolt Európa-ellenességet, és egyben csatlakozik a fujj, csúnya Visegrádi Csoporthoz?
Az egykori józsefkülvárosi művészmozit és nyári kertet veheti birtokba a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.
Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.
Csütörtöktől egy hónapig (szinte) minden a foci körül forog.
A kormánypártok és az RMDSZ szerint az ártatlanokat, az ellenzék szerint a bűnösöket védi a futószalagon módosított büntető perrendtartás. A szenátus csont nélkül megszavazta.