Ennyi volt a Tigriseknek, visszalép a bajnokságtól a Maros KK férfi kosárlabdacsapata

Elfogyott a pénz és elfogytak a játékosok is.
Hirdetés

Úgy tűnik, 2018 egyelőre a legendás csapatok megszűnésének éve az erdélyi magyar sportrajongók számára: kevesebb mint két hónappal a székelyudvarhelyi kézilabda-csapat után hétfőn a Maros KK férfi kosárlabda-együttese is bejelentette, hogy visszalép a bajnokságtól. A tulajdonosa halála után egyik napról a másikra megszűnő SZKC-val ellentétben a vásárhelyi kosárklub hónapokon át megpróbálkozott a túléléssel, de a korábbi tartozások miatt csődvédelem alatt álló klubnak mostanra nemcsak a pénze, hanem a játékosai is elfogytak.

Az elmúlt szezonokban túlköltekező, és így 4,4 millió lejes (közel egymillió eurós) tartozást felhalmozó Maros KK-t idén már a városi tanács sem támogatta, miután a képviselő-testület ez irányú döntését a Szabad Emberek Pártja és Lucian Goga prefektus is megvétózta. Az egyik legnagyobb szponzor, az Azomureş pedig egyszerűen nem fizette ki a szerződésben rögzített összeget. Közben a csapat korábbi játékosai sorra perelték be a klubot a tartozásokért, a szezon elején érkező légiósok pedig néhány meccs után le is léptek, és rövidesen követték őket a klub romániai felnőtt játékosai is. A Maros KK így is nyert hat meccset az alapszakaszban, és ezzel a tizedik helyen áll a 12 csapatos Nemzeti Ligában, de a legutóbbi meccseken már kizárólag az helyi ifijátékosok léptek pályára. Nekik pedig közeleg az érettségi, ezért már az is előfordult, hogy a 3-3 elleni játékhoz sem volt elég kosaras az edzésen – így a középszakaszt és a rájátszást már nem vállalta a klub.

A visszalépést bejelentő közleményben ugyan a vezetés azt ígéri, hogy más formában, más klub keretében jövőre is lesz férfi kosárlabda Marosvásárhelyen, ám a tervezett városi sportklub még papíron sem létezik, megfelelő szponzortörvény hiányában pedig a magántőke nem szívesen áldoz a profi sportra.

A Maros KK-t 200-ben alapították, de jogelődje, az 1994-ben létrehozott Altius, már a 90-es években az első osztályban szerepelt, Herlitz Mobex néven. A Maros KK 2005-ben jutott fel az élvonalba, ahol a 2010-es években lett meghatározó csapat: 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban is bajnoki döntőt játszott, 2015-ben és 2017-ben a Román Kupa fináléjába jutott be, 2013-ban és 2016-ban pedig az európai kupaküzdelmekbe is belekóstolt. És bár egyetlen trófeát sem nyert, a látványos, közönségszórakoztató játékra épülő filozófiájával klub rendre megtöltötte a ligeti sportcsarnokot, ezért a vásárhelyi Dzsungelben egyetlen vendégcsapat sem játszott szívesen a Tigrisek becenevű kék-fehérek ellen.

Tizenhárom éven át zúgott a „huj-huj-hajrá!”, most azonban az erdélyi magyarság ismét elvesztett egy emblematikus sportcsapatot.

Hirdetés