A kép forrása az szkc.ro
k(r)ézi
Szerző: Boros Miklós
2018. január 31. szerda, 16:50
Akár ennyiben is össze lehet foglalni a székelyföldi sportélet egyik sikertörténetének bukását.
Alig egy héttel a tulajdonos halála után az elmúlt évtized egyik legjobb romániai férfi kézilabda-csapata lehúzta a rólót. A klub visszalépett a bajnokságtól, a játékosok szétszéledtek Konstancától Spanyolországig, csak egy több százezer eurós adósság maradt a 2015-ös Challenge Kupa-győztes után. A helyi politikusok máris beígérték egy új klub létrehozását, az új kezdetet, de ettől a probléma még megmaradt.
 
És ez a probléma nem az SZKC-hoz kötődik, hanem egy általános jelenség. Romániában minden sportág minden csapata a tulajdonos hangulatától, kénye-kedvétől, anyagi helyzetének változásától vagy éppen – mint az udvarhelyi kézilabdázók esetében látjuk – a puszta létezésétől függ. És hogy ez a tulajdonos magánszemély, magáncég vagy éppen állami intézmény, az teljesen mindegy. Ha van kedve pénzt költeni, akár a sajátjából, akár a közéből, akkor van csapat, ha viszont nincs, egyik napról a másikra eltűnik a pályáról. 
 
Mert Romániában a focit kivéve egyik sportágban sincs meg a profit lehetősége. Aki kézilabdára, kosárlabdára, hokira költi a pénzét, az valóban támogatja a sportot, hiszen ezekben nincsenek eurómilliós nagyságrendű játékos-eladások és televíziós jogdíjak, a jegybevételből pedig legfeljebb egy-két játékos fizetése ha kijön. 
 
Kurkó János belefáradt a kétfrontos háborúba, eltűnt a HC Csíkszereda. A DNA rászállt az önkormányzatok korrupciógyanús támagatásaira Nagybányán, Temesváron vagy Marosvásárhelyen. A Kolozsvári CFR az egyetlen túlélő, amely Pászkány Árpád kiszállása után is talpra tudott állni, bár újbóli megerősödéséhez új támogató is kellett. 
 
A romániai klubok közel három évtized alatt sem tanulták meg a felelősségteljes gazdálkodást, a több lábon állást és a hosszú távú tervezést. A pálya még mindig a balkáni vadkapitalista hiénáké. 
 
„Az én játékszerem” – így nevezte egykor Pászkány a CFR focicsapatát. A gyerekek kezéből kihulló vagy megunt és eldobott játékszerek azonban össze szoktak törni. És a legtöbbet közülük lehetetlen újra összerakni. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25126
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Kamerával, persze. Ahogy illik.
Legalábbis a havas, havas esős és ónos esős része.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.