A kép forrása az szkc.ro
k(r)ézi
Szerző: Boros Miklós
2018. január 31. szerda, 16:50
Akár ennyiben is össze lehet foglalni a székelyföldi sportélet egyik sikertörténetének bukását.
Alig egy héttel a tulajdonos halála után az elmúlt évtized egyik legjobb romániai férfi kézilabda-csapata lehúzta a rólót. A klub visszalépett a bajnokságtól, a játékosok szétszéledtek Konstancától Spanyolországig, csak egy több százezer eurós adósság maradt a 2015-ös Challenge Kupa-győztes után. A helyi politikusok máris beígérték egy új klub létrehozását, az új kezdetet, de ettől a probléma még megmaradt.
 
És ez a probléma nem az SZKC-hoz kötődik, hanem egy általános jelenség. Romániában minden sportág minden csapata a tulajdonos hangulatától, kénye-kedvétől, anyagi helyzetének változásától vagy éppen – mint az udvarhelyi kézilabdázók esetében látjuk – a puszta létezésétől függ. És hogy ez a tulajdonos magánszemély, magáncég vagy éppen állami intézmény, az teljesen mindegy. Ha van kedve pénzt költeni, akár a sajátjából, akár a közéből, akkor van csapat, ha viszont nincs, egyik napról a másikra eltűnik a pályáról. 
 
Mert Romániában a focit kivéve egyik sportágban sincs meg a profit lehetősége. Aki kézilabdára, kosárlabdára, hokira költi a pénzét, az valóban támogatja a sportot, hiszen ezekben nincsenek eurómilliós nagyságrendű játékos-eladások és televíziós jogdíjak, a jegybevételből pedig legfeljebb egy-két játékos fizetése ha kijön. 
 
Kurkó János belefáradt a kétfrontos háborúba, eltűnt a HC Csíkszereda. A DNA rászállt az önkormányzatok korrupciógyanús támagatásaira Nagybányán, Temesváron vagy Marosvásárhelyen. A Kolozsvári CFR az egyetlen túlélő, amely Pászkány Árpád kiszállása után is talpra tudott állni, bár újbóli megerősödéséhez új támogató is kellett. 
 
A romániai klubok közel három évtized alatt sem tanulták meg a felelősségteljes gazdálkodást, a több lábon állást és a hosszú távú tervezést. A pálya még mindig a balkáni vadkapitalista hiénáké. 
 
„Az én játékszerem” – így nevezte egykor Pászkány a CFR focicsapatát. A gyerekek kezéből kihulló vagy megunt és eldobott játékszerek azonban össze szoktak törni. És a legtöbbet közülük lehetetlen újra összerakni. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25126
A Kolozs Megyei Tanács elnöke aláírta a felszámolás megtervezésének és végrehajtásának rendeletét.
Felújították a brassói Zsinór utcát, ezután perselypénzből tartanák rendben.
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Kevesebb lesz az autó, több a fa, jobban érvényesülnek a műemlék épületek és a teljes Farkas utca élhetőbbé, bensőségesebbé válik – ígérik a polgármesteri hivatal által kiírt tervpályázat nyertesei. A győztes terv részleteit Macalik Arnold, a Mossfern építészeti iroda képviselője tárta fel a Főtérnek.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Erről Csíksomlyón közös állásfoglalást is megfogalmaztak.
Mindenkinek elgurult a gyógyszere a családról szóló népszavazás kapcsán?
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.