Ez lesz az év, sőt az évtized találkozója

Donald Trump és Kim Dzsong Un kölcsönös bombázás helyett tárgyalóasztalhoz ül végre.
Hirdetés

Miután az elmúlt hónapokban válogatott fenyegetéseket és sértéseket vágtak egymás fejéhez, a meglepetés erejével hatott (ha volna kedvünk ilyesmivel viccelni, azt mondanánk: bombaként robbant) a hír, miszerint Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. A találkozó hírét Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója jelentette be Washingtonban, a Fehér Házban csütörtök este – írja az MTI.

Sőt tett egy egészen hihetetlen bejelentést is: állítólag Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor – fogalmazott Csung – az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó – aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal – azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást.

Hirdetés

Donald Trump a tájékoztató után másfél órán belül – hol másutt – Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsong Un nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan – írta az amerikai elnök – nem hajt végre rakétakísérletet. A csúcstalálkozó szervezése már folyik – közölte Donald Trump.

 

Hirdetés