Kelemen Hunor: Románia ma egy céltalan ország

Az RMDSZ elnöke rendesen kiosztotta Romániát az SZKT-n. Az ellenzékre is volt egy-két keresetlen jelzője.
Hirdetés

Szombaton tartják az RMDSZ miniparlamentjének megfelelő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülését Marosvásárhelyen, ahol a nap elején kiosztották az Ezüstfenyő-díjakat, majd beszédek hangzottak el.

A szövetség elnöke, Kelemen Hunor beszédében úgy jellemezte Romániát, mint egy céltalan, stratégiai tervek és víziók nélküli országot, ami a mindennapokra is rányomja bélyegét, hiszen egyre csak nő a szegénység és az elvándorlás. A pártelnök szerint Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében, és ezt tükrözi az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc  közelgő 170. évfordulójára utalva – melynek központi ünnepségét idén Szatmárnémetiben tartják –  Kelemen kijelentette:  „Ma is kiegyezésre törekszünk a román többséggel abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe lehet – ahogyan a szabadság is mindnyájunké: nyugodtan osztható, bárkinek adhatunk belőle, úgysem fogy el. (…) Ki kell egyeznünk abban is, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama: a román többség mellett magyaroké, cigányoké, németeké és sorolhatnánk.”

Az SZKT-n felszólaló Porcsalmi Bálint az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kapcsán  elmondta: az RMDSZ 250 ezer helyett 261 ezer aláírást gyűjtött össze Erdélyben, miközben  Európa szinten motorja és szervezője az szignógyűjtésnek. Bejelentett: március 25-ig további 25 ezer aláírást fognak összegyűjteni Erdélyből.

Kelemen Hunor nemcsak Romániát, az ellenzéket is kiosztotta. Mint mondta, sokan bírálják az RMDSZ-t, amiért parlamenti megállapodást kötött a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalícióval, de az ellenzéki pártoktól eltérően ezek az alakulatok hajlanak a párbeszédre.
„A Nemzeti Liberális Párt ultranacionalista, magyarellenes alakulattá vált, mintha egyéb nem is érdekelné. Megtámadják az alkotmánybíróságon egy iskola létesítését… Ők nem RMDSZ-, hanem magyarellenesek, hiszen az iskola nem az RMDSZ-é. (…) Ami pedig a Népi Mozgalom Pártot illeti, Băsescuról én már nem is akarok mondani semmit” – nyilatkozta a szövetségi elnök. Kelemen rámutatott: az RMDSZ nem szigetelheti el magát a törvényhozásban, a maga 7 százaléka mellé ugyanis még kell 43 százalék ahhoz, hogy át tudja vinni törvénykezdeményezéseit. 

Hirdetés