Katonai tiszteletadással temették el Verestóy Attilát

A szertartáson ott voltak az RMDSZ vezetői is.
Hirdetés

Katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra szombaton Székelyudvarhelyen Verestóy Attila volt RMDSZ-es szenátort, aki súlyos betegség után múlt kedden hunyt el egy bécsi klinikán.

A beszámolók szerint a szertartáson több mint ötszázan vettek részt.

A gyászistentiszteletet a belvárosi református templomban tartották, ahol jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, számos képviselő és szenátor, megyei önkormányzati vezető, polgármester és egyéb intézményvezető is.

Az államfői hivatal is képviseltette magát Andrei Muraru tanácsos személyében, aki koszorút is vitt Klaus Iohannis nevében, de jelen volt Claudiu Manda, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elnöke – ennek a testületnek volt tagja 1990 óta Verestóy Attila), Bogdan Olteanu volt liberális képviselő, és Viorel Hrebenciuc korábbi szociáldemokrata politikus.

Budapest képviseletében Szili Katalin autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vett részt.

A szertartáson Kelemen Hunor Verestóy Attila személyiségét méltatva arról beszélt, mivel járult hozzá a romániai magyar közösség jogaihoz.

„Verestóy Attila harcos volt. A szó pozitív értelmében. (…) Erősen hitt abban, hogy a Székelyföld jövője két alapvető tényezőn múlik: egyrészt a gazdasági talpra álláson, a gazdasági növekedésen és a lehetőségek megteremtésében. Másrészt a magyar identitás megőrzésében, ami elsősorban intézményeket jelent. Láttam, ahogy ugyanazzal az elszántsággal küzdött a közösség minden ügyéért: iskolákért, templomokért, nagybefektetésekért, munkahelyekért, az oktatási törvényért” – mondta Kelemen.

Megemlítette azt is, hogyan működött együtt Verestóy a román pártokkal, és arról, mennyi ismeretet szerzett ahhoz, hogy képviselhesse a magyar közösséget Bukarestben.

Hirdetés

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke arról beszélt: Verestóy mindenki számára fontos volt, ahhoz a generációhoz tartozott, amely létre hozta az RMDSZ-t, és fontos politikai erővé tette.

„Az én generációm számára életre szóló tapasztalatot jelentett, függetlenül attól, hogy politikai szempontból azonos állásponton voltunk vagy sem, mindig a legjobb szándék vezérelte a romániai magyar közösség alapvető érdekeit illetően.

Példaértékű volt abból a szempontból, hogyan politizáljunk abban a helyzetben, hogy a bukaresti politikai élet folyamatosan változik” – mutatott rá.

Az elhunyt szenátor koporsóját katonák vitték Kép: Veres Nándor/MTI

Claudiu Manda SRI-bizottsági elnök komoly és szavatartó emberként jellemezte Verestóyt.

A szertartást követően a volt szenátort a székelyudvarhelyi református temetőben helyezték örök nyugalomra. A koporsót katonák vitték, mivel 2002-ben megkapta a Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatát.

A temetési szertartás végén a jelen levő katonai egységek tagjai díszsortűzzel búcsúztatták  63 éves korában elhunyt politikust.

Hirdetés