Meghalt Verestóy Attila szenátor

Az RMDSZ-politikus 63 évesen hunyt el súlyos betegségben.
Hirdetés

Életének 64. évében kedden este elhunyt Verestóy Attila RMDSZ-szenátor. A politikus súlyos betegségben, tüdőrákban szenvedett, a halál Bécsben érte, ahová kezelésre utazott.

Verestóy Attila 1954. március 1-ján született Székelyudvarhelyen, vegyészmérnöki diplomája volt és ő volt az egyik leghosszabb parlamenti karrierrel rendelkező romániai politikus. 1990-től minden ciklusban RMDSZ-szenátor volt, mindannyiszor Hargita megye képviseletében. Elnöke volt az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi szervezetének és hosszú ideig a szövetség szenátusi frakcióvezetője volt. Tagja és titkára volt a parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának.

Verestóy az RMDSZ egyik legbefolyásosabb politikusa, emellett pedig az ország egyik leggazdagabb embere volt, a Capital gazdasági lap tavaly 48-50 millió euróra becsülte a vagyonát.

Az RMDSZ saját halottjának tekinti Verestóy Attilát. „Halála nagy veszteség” – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Digi24 hírtelevíziónak.

Kelemen úgy fogalmaz az RMDSZ honlapján közzétett nekrológjában, hogy Verestóy „egy egész életet állított közössége szolgálatába, rendületlenül hitt Székelyföld felemelkedésében. (…) Tudta, mindenek előtt nevelni kell a közösséget. Ragaszkodott ahhoz, hogy olyan fiatal generáció lépjen elődjei helyébe, amely felelősséget érez térségének megmaradásáért, kész áldozatokat is hozni azért. Verestóy Attila példát mutatott az összefogásra.”

Hirdetés

Verestóy halálhírére Liviu Dragnea is reagált. A PSD elnöke azt írta Facebook-oldalára, hogy szomorúan értesült az RMDSZ-es politikus haláláról. Verestóy partner volt a párbeszédben és a konstruktív vitákban, az utóbbi húsz évben sok, Románia számára létfontosságú törvényhozási projekt vitájában és elfogadásában vot szerepe – írja Dragnea.

Hirdetés