Iohannis és Dragnea is gyászolja a királyt

A volt uralkodó koporsója felett a politikai ellenfelek „tűzszünetet” tartanak.
Hirdetés

Részvétét fejezte ki kedden Klaus Iohannis államfő a királyi ház tagjainak Mihály király halála miatt – írja az Agerpres.

Az elnök keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, Mihály király Románia legnagyobb személyiségei közé tartozott.

„Halála nagy veszteség Románia és a román nép számára. Részvétemet fejezem ki a királyi ház minden tagjának. A román állam méltóképpen megszervez majd minden ceremóniát, és minden bizonnyal gyásznapok is lesznek”

– mondta Iohannis az európai uniós tagországok bukaresti nagyköveteivel folytatott találkozót követően, amelyen egyperces néma csenddel adóztak a 96 éves korában elhunyt király emléke előtt.

Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője azt nyilatkozta kedden, hogy nagy szomorúsággal tölti el Mihály király halála, aki óriási űrt hagy maga után.

„Nagy szomorúsággal tölt el Mihály király halála! Bár betegsége hosszan tartott, ez nem tudta enyhíteni a megrázkódtatást, amit halálhíre okozott. Ez a legkézzelfoghatóbb bizonyítéka annak, hogy a király jelen van lelkünkben, hogy fontos nekünk, románoknak. A király óriási űrt hagy maga után, amiként óriási volt hozzájárulása Románia sorsának alakulásához a második világháború idején. A király az egyesített, demokratikus és európai Romániáért harcolt, amely megbecsüli saját értékeit és hagyományait. Politikai végrendelete világos, amelyet mindannyian, politikai meggyőződéstől függetlenül, követnünk kell! Isten nyugtassa!”

Hirdetés

– írta keddi Facebook-bejegyzésében Liviu Dragnea.

Mihály király halálára való tekintettel a PSD nem szervezi meg az eredetileg a hétvégére meghirdetett tüntetéseket sem.

Mint arról beszámoltunk, Románia egykori uralkodója, Mihály király kedden, 96 éves korában hunyt el svájci otthonában.
 

Hirdetés