Ráébredt az ellenzék az adóügyi káosz fenyegetésére

A PNL jogi és utcai tiltakozásokat is kilátásba helyezett. A PSD büdzsépolitikusai se repdesnek az örömtől, hogy a kormány kihagyta őket a buliból.
Hirdetés
Mihai Tudose miniszterelnöknek és Ionuţ Mişa pénzügyminiszternek le kell mondaniuk, amiért azt hazudták, hogy a társadalmi partnerek beleegyeztek az adóügyi változtatásokba – vetette be a végső fenyegetést péntek délutáni közleményében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban, miután korábban saját konzultációt hirdetett Nagyváradon az üzleti és a civil szféra képviselőivel.
 
„A becsületes román állampolgárok és a tisztességes vállalkozók már nem bírják az utálatos Dragnea-Tudose-Mişa trió által naponta bejelentett adóügyi aberrációkat. Ez nem mehet így tovább, az emberek minden nap újabb pénzügyi képtelenségekkel szembesülnek, amelyek az ország egyetlen gondját sem orvosolják, mi több, aláássák hosszú távú fejlődését. A kaotikus szociáldemokrata kormányzat pénzügyi káoszba sodorta az országot, amellyel mindenki, a munkavállalók, a munkáltatók, a szakszervezetek, a munkáltatói szervezetek, általában a jóérzésű állampolgárok elégedetlenek, mert nem értik, hogy mi szükség van erre a felfordulásra” – vélekedett Orban.
 

Akár utcára is vonulnak

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nagyszabású akciókkal tervez tiltakozni az adóügyi intézkedések ellen, akár utcai tüntetésekre is sor kerülhet, nyilatkozta Nagyváradon a pártelnök. Ludovic Orban elmondta, konzultációsorozatot indítanak az üzleti szféra és a civil társadalom képviselőivel, és ennek során kidolgoznak egy cselekvési tervet, amely utcai tiltakozásokat is magában foglalhat. 
 
Emellett az alkotmánybíróságon is megtámadják majd az intézkedéseket, és a Nép Ügyvédjénél is panaszt tesznek. A PNL elnöke hangsúlyozta, a kormány csakis sürgősségi rendelettel fogadhatja el az intézkedéseket, tekintettel arra, hogy a szerinte egyébként is megkésett költségvetési törvényt nem alapozhatják egy olyan jogszabályra, amelyet még el sem fogadtak. 
 
„Már késtek az állami költségvetés tervezetével, amelyet októberben kellett volna ismertetniük. Véleményem szerint rendelettel fogják elfogadni ezeket az intézkedéseket. És ezt megpróbáljuk majd minden rendelkezésre álló eszközzel megtámadni. Ez nem játék. Ezek nagyon súlyos intézkedések. Ezek teljes mértékben kompromittálják Románia közép- és hosszú távú fejlődési lehetőségeit, és válsághoz fognak vezetni” – hangsúlyozta Orban. 
 

Saját politikusait is megkerülte a PSD,

és ezt nehezményezte is pénteken Eugen Teodorovici szociáldemokrata párti szenátor, a felsőház költségvetési bizottságának elnöke. Sőt a konkrét adóügyi elképzeléseket is bírálta.
 
„Engem nem vontak be a kormányprogram kidolgozásába, mert nem voltam elég képzett ehhez. Azt szeretném, hogy a kormány ne sürgősségi rendelettel módosítsa az adótörvénykönyvet. Törvénytervezetre van szükség, amelyet megtárgyal a két ház. (…) Nem értem, miért kell önmagunkkal versenyeznünk. Miért kell 5 százalékról nullára módosítani az osztalékadót? Van még egy ország Európában, ahol nulla százalékos? Nincs. Kérte valaki, hogy nulla százalék legyen az osztalékadó? Senki. Lemondunk arról az öt százalék bevételről, amit gond nélkül befizetnek. Félre kell tenni a hiúságokat, és az ország érdekében kell döntéseket hozni, politikai színezettől függetlenül” – nyilatkozta a szociáldemokrata szenátor. 
 
Teodorovici úgy véli: a kormánynak nem kellene minimálbért megszabni a magánszférában. „A magánvállalkozóra nem kell nyomást helyezni, hanem olyan környezetet kell teremteni számára, amelyben fejlődni tud. Sajnos ebben az országban ennek sok akadálya van” – szögezte le a szenátus költségvetési bizottságának elnöke. 

Hirdetés