Elhalasztották a kormányülést

Mert annyira gázak az előkészített adóügyi módosítások.
Hirdetés
Hétfőre halasztották a kormány péntek délutánra bejelentett rendkívüli ülését, amelynek napirendjén több adó- és járulékintézkedés elfogadása szerepelt – közölte a kormány sajtóirodája. 
 
Ezt megelőzően kormányzati források azt nyilatkozták, a halasztás oka, hogy hiányzik egy jóváhagyás, amelyet a Törvényhozási Tanácsnak kell kibocsátania arról a tervezetről, amely a tb-járulék fizetését áthárítaná az alkalmazottakra. A Fiskális Tanács már beküldte az állásfoglalását: nem támogatja az intézkedést.

Sok hűhó, de miért?

Tegnap Klaus Iohannis államfő bírálta keményen az adóügy felforgatását, a szakszervezetek gyakorlatilag az ötlet felbukkanása óta tiltakoznak, a héten pedig utcai tiltakozásokat, sőt általános sztrájkot helyeztek kilátásba, ha a kormány tényleg áthárítja a tb-járulék fizetését az alkalmazottakra. A szakszervezetek arra is panaszkodnak, hogy érveiket a kormány meg sem hallgatja, és nem zajlott valós közvita az adóügyi módosításokról. Mi több, a változtatásokat a munkáltatói szövetségek sem támogatják.
 
Ionuţ Mişa pénzügyminiszter múlt héten a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra történő csökkentéséről beszélt a fizetések, bérből, kamatból és mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmek esetében, illetve arról, hogy a munkáltatók 2,25 százalékos – időnként szolidaritási adónak nevezett – társadalombiztosítási hozzájárulást fognak fizetni.
 
Mi több, bűncselekményt fog elkövetni az a munkáltató, amelyik nem fizeti be ezt a hozzájárulást a társadalombiztosítási járulékok terhének áthárítására vonatkozó intézkedés életbe lépését követően – nyilatkozta ma Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Dragnea hangsúlyozta, mulasztás esetén a munkáltatót vonják majd felelősségre, mert „neki kell befizetnie a járulékokat”. A PSD-elnök azt is elmondta, minderről a kormány szolgál majd részletekkel, amely pénteki rendkívüli ülésén tervezi elfogadni az intézkedésről szóló rendeletet. A pénteki ülés azonban elmaradt.
 

Már Moldova is megelőzi Romániát

Világbank napokban közzétett jelentése szerint üzleti környezet tekintetében a Moldovai Köztársaság megelőzte Romániát, ami aggodalomra adhat okot utóbbi ország számára – nyilatkozta pénteken az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Hans Klemm. 
 
„A Világbank által készített és a világ minden országára kiterjedő, az üzleti környezetet vizsgáló jelentésből az derül ki, hogy bizonyos országok javítottak korábbi helyezésükön. Nagy meglepetésemre ezek között található a Moldovai Köztársaság is, amely jelenleg jobb pozíciót foglal el, mint Románia (…) Ez a tény engem aggasztana” – fogalmazott Klemm. 
 
A nagykövet kiemelte, a kis- és középvállalkozások jelentik a gazdaság gerincét, ezek az innováció forrásai, és a gyenge infrastruktúra, illetve a piachoz és a munkaerőhöz való hozzáférés hiánya a legfőbb akadály, amely fejlődésük útjába áll.
 
A munkáltatói szövetségek, illetve Klaus Iohannis is azt emelte ki az adóügyi módosítások bírálatakor, hogy Romániának stabil és előrelátható fiskális rendszerre van szüksége. Miközben Románia GDP-je növekszik, idén a költségvetés adókból származó bevétele csökkent, hívta fel a gazdasági helyzet furcsaságára a figyelmet Klaus Iohannis. 
 
A PSD újításai úgy forgatnák fel a rendszert, hogy nem világos, kinek és miért lenne jó ez: a munkáltatók nem kapják meg a hőn áhított fiskális stabilitást, az alkalmazottaknak pedig nem jár érezhető bérnövekedéssel.
 

Hirdetés