Nincs nyoma annak, hogy az Iskola Alapítvány kiszállt volna a kuratóriumi elnök feleségének bizniszéből

Fél éve „azonnali szerződésbontást” ígért Nagy Zoltán.
Hirdetés

Nincs hivatalos írásos nyoma annak, hogy az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítvány felbontotta volna a szerződést a Kolozsvár főterén a L’Alchimiste éttermet működtető Videbor kft.-vel, amelynek társtulajdonosa Debreczeni Hajnalka, az alapítvány kuratóriumi elnökének, Nagy Zoltánnak a felesége.

Nagy Zoltán – aki egyben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kabinetfőnöke – március 24-én közölte a Főtér érdeklődésére, hogy az Iskola Alapítvány „azonnali hatállyal” szerződést bont az ingatlan tulajdonosával és a bérlőjével is, amiről ígérete szerint még aznap tájékoztatta a kuratóriumot.

Az Átlátszó Erdély, amelynek cikksorozata kapcsán az ügy kirobbant (mondjuk ez túlzás, mivel a cikkek megjelenését diszkrét hallgatás övezte az erdélyi magyar közéletben) a cégbírósághoz fordult, de nem találta nyomát a Videbor kft. és a Jósika palota földszintjén levő ingatlan tulajdonosa közti új bérleti szerződésnek. A helyiséget ugyanis az Iskola Alapítvány bérelte ki, majd egy bérleti szerződéssel – amelynek a felbontását Nagy Zoltán márciusban ígérte – továbbadta az éttermet működtető cégnek, ezzel pedig gyakorlatilag egy előnyös, hosszú lejáratú hitel nyújtott a kuratóriumi elnök felesége – Kelemen Hunor korábbi sajtósa – vállalkozásának.

Az oknyomozó blog szerint két oka lehet annak, hogy nincs nyoma a szerződésbontásnak: a vagy a Videbor kft. nem jelentette be hivatalosan a szerződés felbontását, vagy pedig a szerződést máig sem bontották fel.

Az Átlátszó Erdély érdeklődésére Nagy Zoltán ennyit válaszolt:

„csak megerositeni tudom, amit marciusban mondtam, az Iskola Alapitvany felbontotta a szerzodeseket.”

Hirdetés

Nagy Zoltán tavasszal azt írta levelében – amellyel a Főtér által az Iskola Alapítvány kuratóriumi tagjainak küldött kérdésekre, az ő nevükben (?) válaszolt –, hogy

„(…)jelen bérleti ügylet alkalmas arra, hogy olyan látszatot keltsen, mintha a tisztán üzleti szempontok mellett egyéb, személyi szempontok is közrejátszottak volna annak létrejöttében.

Meggyőződésem, hogy az RMDSZ vezető tisztségviselőjeként mindent el kell követnem annak érdekében, hogy ilyen látszat ne alakulhasson ki sem személyem, sem az általam vezetett intézményekkel, így az Iskola Alapítvánnyal kapcsolatban.

Úgy látom, szándékaim ellenére rossz fény vetült az Alapítvány tevékenységére. Ezért kezdeményeztem az azonnali hatályú szerződésbontást a bérlővel és a tulajdonossal egyaránt, amelyről a mai napon tájékoztattam a kuratóriumot.”

Hirdetés