Németország továbbra sem engedné be a schengeni övezetbe Romániát

Hosszú az út még a bővítésig a berlini külügyminiszter szerint. És Hollandia valamint Ausztria sem tapsikol az ötlettől
Hirdetés

Németország nem akarja, hogy a közeljövőben új országok csatlakozzanak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez – jelentette ki Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A miniszter Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdán ismertetett tervére reagálva kijelentette: egyetért az elnök felvázolt véleményével, de „a bővítésig még nagyon hosszú utat kell megtenni”.

Az uniós határokon belüli, ideiglenesen bevezetett határellenőrzés fenntartásával kapcsolatban leszögezte, Németország álláspontja egyértelmű a tekintetben, hogy mindaddig fent kívánja tartani az érintett határszakaszok ellenőrzését, ameddig az unió külső határainak védelme nem biztosított.

Németország jelenleg az Ausztriával és Dániával közös határszakaszain ellenőrzi a ki- és belépőket.

A német miniszterhez hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Mark Rutte holland miniszterelnök is, aki szerint Románia és Bulgária továbbra sem érett a schengeni csatlakozásra, mivel mindkét országban továbbra is elterjedt a korrupció.

Hirdetés

Juncker szerdai, az Európai parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében azt javasolta, hogy a határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek Bulgáriát, Romániát és Horvátországot is magában kell foglalnia, az uniós tagállamoknak továbbá automatikusan az eurózóna tagjává kellene válniuk.

Christian Kern osztrák kancellár a beszédet követően határozottan elutasította az eurózóna bővítéséről szóló brüsszeli javaslatot Görögország negatív példájára hivatkozva. Véleménye szerint „ez a koncepció nincs megfelelően végiggondolva”.

Más vélemények szerint az eurócsoport és a schengeni övezet bővítése mindaddig nem történhet meg, amíg a megkövetelt kritériumok nem teljesülnek, valamint amíg az unió külső határai nem védettek megfelelően.
 

Hirdetés