A Román Akadémia áldását adta a medvék és farkasok megtizedelésére

És mi azt hittük, a derék tudósoknak csak a magyarokkal meg Trianonnal van bajuk.
Hirdetés

A Román Akadémia szakértő tudorai alaposan megrágták a környezetvédelmi miniszter által kiadott rendeletet, és rábólintottak. Sőt, közleményt is írtak az ügyben. Idézünk belőle:

„(…) a javasolt maximális számok – 140 medve, 97 farkas – nem befolyásolják a két faj populációit és az állomány felbecsülésén, illetve a környezetvédelmi hatósághoz beérkezett panaszokon alapulnak. A kilövés, illetve a foglyul ejtés és átköltöztetés megakadályozza a trófeavadászatot, továbbá elősegíti az életerős egyedek szaporodását, amely az adott fajok vitalitásának növekedéséhez vezet”, állítják az akadémikusok.

A rendelet szövegének tanulmányozását követően a tudósok arra is rámutattak, hogy a minisztériumi rendelet teljes mértékben betartja a törvény betűjét, különös tekintettel arra a körülményre, hogy egy sürgősségi helyzet – az anyagi károk megelőzése és a közbiztonság fenntartása – megoldását célozza meg.

Ugyanakkor az akadémiai bizottság egy sor megjegyzést is tett: például, a jövőben szükség lenne egy integrált nemzeti menedzsmentre, ami a védett ragadozókat illeti. Aztán jó lenne tájékoztatni a lakosságot, ami ezeket a fajokat illeti. Elkelne egy, a védett ragadozókra vonatkozó adatok begyűjtésére és elemzésére vonatkozó egységes rendszer is. A tudósok hajlandók együttműködni e téren az illetékes hatóságokkal.

Hirdetés