Macron beengedné a schengeni övezetbe Romániát

Iohannis szerint pedig az ország már most is úgy jár el mindenben, mintha a schengeni térséghez tartozna.
Hirdetés

Romániának minden joga megvan hozzá, hogy kérje integrációját a schengeni övezetbe, jelentette ki Franciaország elnöke csütörtökön a Cotroceni-palotában.

A romániai hivatalos látogatáson lévő Emmanuel Macron úgy fogalmazott a Klaus Iohannisszal folytatott megbeszélést követően: tisztában van azzal, mennyire fontos Románia számára a schengeni övezethez való csatlakozás. „A mi óhajunk az, hogy Európa haladjon előre. Már évek óta minden joguk megvan önöknek arra, hogy kérjék felvételüket a schengeni övezetbe. (…) és tudom, milyen fontos ez önöknek. Teljes mértékben nyitott vagyok ezzel a kérdéssel kapcsolatban” – jelentette ki Macron.

„A schengeni övezet Európája nem működik jól, és természetesen nem örülünk ennek. Az a célunk, hogy a következő hónapokban gyorsítsuk fel az erre vonatkozó közös szabályzat reformját, tisztázzuk le ezeket a szabályokat, fellépésünk legyen egységes, javítsunk a határok ellenőrzésén” – mondta a francia elnök, hansúlyozva a közös álláspont fontosságát a menedékkérő népekkel felállítandó szabályok tekintetében.

Emmanuel Macron biztosnak mondta, hogy az év végéig sikerül megállapodni a kiküldött munkavállalókról szóló európai uniós jogszabály módosításáról. Kijelentette: a direktíva módosításának révén korlátozni kell a munkavállalók másik országba történő áthelyezésének az időtartamát, és biztosítani kell, hogy egy-egy országban ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért fizetik a kiküldött munkaerőnek, mint a hazainak. Macron úgy vélte: a román fuvarozók félreértették a törekvését, amikor ellenük irányuló lépésként értelmezték a kezdeményezést. Szerinte a javasolt szabályozás csupán azt a gyakorlatot iktatná ki, hogy francia szállítók román sofőröket alkalmazzanak, és romániai béreket fizessenek számukra.

Emmanuel Macron ezekkel a szavakkal Klaus Iohannis kijelentésére reagált, aki a francia elnök hivatalos romániai látogatása alkalmából kifejtette: Románia schengeni övezethez való csatlakozása továbbra is aktuális célkitűzés az ország számára.
Macron szerint semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget az, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

Hirdetés

A francia elnök kijelentette: az Európai Unió egyes tagállamainak a félelmei ahhoz kapcsolódtak, hogy Románia és Bulgária felvétele növeli az ellenőrizetlen bevándorlás kockázatát. „Románia és Bulgária Schengenen kívül van, de a migránsok mégis bejöttek. (.) Az hogy Románia és Bulgária Schengenen kívül van, semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térség országait” – állapította meg Emmanuel Macron.

Hozzátette azonban, hogy a határellenőrzésre, menedékjogra és a bevándorlók befogadására vonatkozó valamennyi szabályt újra kell gondolni az EU-ban, és az ezekről folyó elodázhatatlan tárgyalásokba Romániát is bevonná. Úgy vélte, Bukarestnek a már megreformált rendszerhez kellene csatlakoznia.

Klaus Iohannis: Románia megérett Schengenre
Románia érett tagja az Európai Uniónak, és újraalapítói közé szeretne tartozni, jelentette ki Klaus Iohannis. A román államfő leszögezte: Románia már most is úgy jár el mindenben, mint a schengeni övezet felelősségteljes tagállama, és szolidaritást vállal az Európai Unió határainak megerősítésére tett erőfeszítésekkel. „Románia csatlakozása meg fogja erősíteni a schengeni övezet biztonságát” – jelentette ki a román államfő.
Iohannis azt mondta: a szociálisan érzékeny Európa a kohézió Európája kell hogy legyen, amely egységes szemléletmódon alapul, és amelyben elsődleges cél mindegyik tagállam társadalmi fejlődése.
A román államfő azt is kifejtette: Románia első perctől részese kíván lenni a ‘Védelem Európája’ projektnek.

Hirdetés