Trump a charlottesville-i erőszakról: mindkét oldal hibás

Addig nem akart egyértelmű nyilatkozatot tenni, amíg nem volt tisztában valamennyi ténnyel.
Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök a bal- és a jobboldali csoportokat egyaránt hibáztatta a virginiai Charlottesville-ben történt atrocitásokért egy kedd délutáni nyilatkozatában. Mint ismeretes, a charlottesville-i – halálos áldozatot is követelő – zavargásokat az váltotta ki, hogy a liberális városvezetés el akarja távolítani a déliek ikonikus alakjának, a Konföderáció haderejét vezető Robert E. Lee tábornoknak a szobrát.

„Addig nem tehettem nyilatkozatot, amíg nem ismertem valamennyi tényt” – fogalmazott Trump a szombati Charlottesville-i történésekre utalva.

Az elnök a New York-i Trump-toronyban tett nyilatkozatot. Eredetileg az amerikai infrastrukturális fejlesztésekről éppen aláírt elnöki rendeletét jelentette be, de újságírói kérdésekre válaszolva visszatért a Charlottesville-ben történtekre, ugyanis az amerikai híradásokat ez a téma uralta.

Álláspontja szerint mindkét oldalon voltak tévedések. „Az egyik oldal rossz, a másik oldal szintén nagyon erőszakos volt, szemernyi kétségem sincs efelől. Szerintem mindkét fél hibáztatható. Elítélem a neonácikat és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, de higgyék el nekem, a demonstráción nem mindenki volt neonáci vagy fajgyűlölő” – fogalmazott.

Hirdetés

Trump hangsúlyozta, hogy addig nem akart egyértelmű nyilatkozatot tenni, amíg nem volt tisztában valamennyi ténnyel. Ezzel azokra a bírálatokra utalt, amelyek mind republikánus, mind demokrata párti politikusok részéről érték őt azért, mert a véres zavargások kirobbanásakor megnyilatkozott ugyan, elítélte az erőszakot, de csak hétfőn nevezte néven a felelősöket. „Szeretek korrekt lenni, meg akarom ismerni a tényeket” – szögezte le. Hozzátette: a szombati „szörnyűséges nap volt” az amerikai nemzet számára. Az ellentüntetőkbe belerohanó autó vezetőjét gyilkosnak, tettét megbocsáthatatlannak nevezte.

Donald Trump egyébként a sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy aláírta az elnöki rendeletet az országban tervezett nagyszabású infrastrukturális beruházások megindításához szükséges engedélyek felgyorsításáról.

Hirdetés