Még jobban rászáll a DNA Dragneára

A DNA rájött, hogy a Rise Project februári cikke miatt vizsgálta eddig Dragneát. Kiterjesztette gyorsan a júliusi cikkben írtakra is.
Hirdetés
A Rise Project által feltárt ügy több részletével kapcsolatban hivatalból nyomozni kezdett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) – erősítette meg az intézmény sajtóirodája az Agerpres hírügynökség megkeresésére. 
 
A DNA július 10-én kiterjesztette a már folyamatban lévő vizsgálatát a július 6-án közzétett tényfeltáró cikkben foglaltakra, és a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja. A vizsgálat érdekében Brazília hatóságainak együttműködését is kérték.
 
A DNA közleménye szerint a tényfeltáró cikkben szó esik egy, a DNA által folytatott kivizsgálásról. A DNA közli: a szóban forgó in rem kivizsgálást hivatalból indította el 2016. február 19-én, korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. A vizsgálat keretében tanúkat hallgattak ki, dokumentumokat foglaltak le, és a hazai, valamint a brazil hatóságoktól is együttműködést kértek.
 
A Rise Project július 6-án tette közzé a belügyminisztérium titkosszolgálatának (DGIPI) tulajdonított, Jegyzet a Teleorman megye társadalmi-gazdasági közegének ártó körülményekről című jelentést, amelyben egy, a megye döntéshozóiból álló bűnszervezetről számol be. 
 
A hálózat révén Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Teleorman megyei tanácsának volt elnöke állítólag hazai és európai közpénzt csatornázott törvénytelen módon a Tel Drum útépítő vállalatnak. A belügyi titkosszolgálatnak tulajdonított dokumentum Liviu Dragneát úgy említi mint a SC. Tel Drum SA. társaság főrészvényesét.
 

A Rise Project szerint a Tel Drum vállalatot Liviu Dragnea csalás útján vette át az államtól, majd több mint egy évtizeden keresztül nem törvényes közbeszerzési eljárások révén megszerezte a Teleorman megyei közutak aszfaltozására vonatkozó megbízásokat. 

Hirdetés