Nem kell aggódniuk a rezidens orvosoknak az ösztöndíj miatt

Ezt az egészségügyi miniszter jelentette ki azt követően, hogy a Dacian Cioloș által alapított Románia 100 platform éppen az ellenkezőjére hívta fel a figyelmet.
Hirdetés

Florian Bodog egészségügyi miniszter vasárnap biztosította a rezidens orvosokat, hogy továbbra is meg fogják kapni ösztöndíjukat. Az egészségügyi tárca vezetője ezzel a Románia 100 platform felvetésére reagált, miszerint a rezidens orvosok arról értesültek, hogy július elsejétől, vagyis az új bértörvény életbe lépésétől kezdve már nem fogják megkapni a 670 lejes ösztöndíjat.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó Florian Bodog azt mondta: az általa vezetett tárca illetékes igazgatósága már felvette a kapcsolatot a munkaügyi minisztériummal ebben az ügyben.

„Van egy vita arról, hogy az ösztöndíjak kiadhatók-e vagy sem, de én biztosíthatom önöket, hogy a kormány szándékai között nem szerepel a rezidens orvosok jövedelmének csökkentése, éppen ellenkezőleg. Engem arról tájékoztattak, hogy két jogszabály is van, amelynek alapján továbbra is folyósíthatjuk a rezidensek ösztöndíjait.”– jelentette ki Florian Bodog.

A Dacian Cioloş volt kormányfő által létrehozott Románia 100 platform magyarázatot kér az egészségügyi minisztériumtól amiatt, hogy több rezidens orvos jelzése szerint július elsejétől, vagyis az új bértörvény életbe lépésétől kezdve már nem fogják megkapni a 670 lejes ösztöndíjat.

Hirdetés

A Románia 100 platform hivatalos oldala arra hívja fel a figyelmet, hogy a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló többség a 2017. júniusában elfogadott, 153-as törvénnyel visszavonta azt a 2013. novemberében elfogadott, 103-as sürgősségi rendeletet, amely előírta, hogy az állami egészségügyi intézményekben dolgozó rezidens orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek, akiknek havi bruttó fizetése kisebb, mint 3.000 lej, havonta 670 lejes rezidensi ösztöndíjban részesülnek.

A Románia 100 platform adatai szerint, 2016-ban több mint 15 ezer rezidens orvos dolgozott a egészségügyben. A közvélemény-kutatásokból ugyanakkor az derül ki, hogy az orvosit végzett fiatalok mintegy 85%-a külföldön keresne állást – olvasható a platform weboldalán.

Hirdetés