Fotó forrása: Spektrum Oktatási Központ Facebook-oldala
Olvass a parkban!
pazs
2017. június 22. csütörtök, 15:43
Román, magyar és angol nyelvű könyveket lehet kölcsönözni, illetve csereberélni.

Könyveket rejtő, három kis faházikót állítottak fel csütörtökön Csíkszereda központi parkjában egy, az olvasást népszerűsítő kampány keretében.

Az ötlet Angliából származik, az ott nagy népszerűságnek örvendő Little Free Libraries, azaz Kis Ingyenes Könyvtárak kezdeményezést Csíkszeredában a Spektrum Oktatási Központ indította el az anyanyelven és más nyelveken való olvasás népszerűsítése érdekében.

A központ vezetője, Lázár Csilla szerint vannak olyan családok, amelyeknek nincs otthon könyvtáruk. Ezáltal ezeknek az embereknek is lehetőséget biztosítanak az olvasásra, akárcsak azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy könyveket vásároljanak.

„Az élethosszig tartó tanulás eszméjének a népszerűsítése a küldetésünk, és folyamatosan azon gondolkodunk, hogyan motiválhatnánk ebben a csíkszeredaiakat. Az interneten láttuk ezt az ötletet, nagyon jól működik nagyon sok európai városban” – mondta Lázár Csilla.

Két könyvkuckót a játszótér közelében helyeztek el, így miközben a gyerekek játszanak, a szülők kényelmesen olvashatnak a parkban.

A faházikókat a Tanulók Háza által szervezett rajztábor tanulói festették ki vidám színekkel.

A könyvkuckókban román, magyar és angol nyelvű könyvek vannak, és minden korosztály találhat kedvére való olvasmányt, könyveket, folyóiratokat. A működési szabályzat egyszerű:

Vegyél kölcsön egy könyvet, olvasgasd a parkban! Vagy vidd haza, majd hozd vissza, miután kiolvastad! Ha megtartanád vagy továbbadnád, hozz helyette egy másikat!

A kis könyvtárakat az oktatási központ kollégái fogják figyelni, és amennyiben csökken a könyvek száma, pótolni fogják egy helyi könyvesüzlet és könyvkiadó segítségével.

A központ a Facebook-oldalára feltöltött videóban mutatja be a könyvkuckókat:

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21766
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.