CNCD: diszkriminált a tanfelügyelőség az Apáczai líceum ügyében

Mert nem engedélyezte a 16 fős osztály beindítását.
Hirdetés

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdai döntésében megrovásban részesítette a Kolozs megyei tanfelügyelőséget, mivel az korábban nem engedélyezte, hogy az Apáczai Csere Jénos Elméleti Líceumban 16 fős képzőművészeti ötödik osztály induljon a jelenlegi tanévben – tudta meg a maszol.ro Asztalos Csabától, az intézmény elnökétől.

A CNCD ezzel igazat adott annak a 26 tiltakozó apáczais szülőnek és a számukra jogi tanácsadást biztosító AGFI csoportnak (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért / Advocacy Group for Freedom of Identity), akik januárban feljelentették a tanfelügyelőséget.

Az Apáczai líceum a 2016-17-es tanév előtt kérvényezte egy újabb, képzőművészeti 5. osztály indítását a Kolozs megyei tanfelügyelőségnél, amit a tanfelügyelőség indoklás nélkül visszautasított. Ezután az iskola Király András oktatási államtitkárhoz fordult levélben, aki nem nyújtott megoldást a helyzetre.

A szülők arra hivatkoztak, hogy az oktatási törvény és az új osztályok elfogadására vonatkozó szabályozás szerint minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály indításához. Az idei tanév előtt kérvényeztek és hagytak jóvá a kolozsvári Romolus Ladea Képzőművészeti Líceumban két 5. osztályt 17 és 18 tanulóval, illetve az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt 12 tanulóval – jelezte korábban az AFGI.

A CNCD-hez fordult szülők álláspontja szerint Valentin Claudiu Cuibus megyei főtanfelügyelő rosszhiszeműsége egyértelmű, hiszen magánbeszélgetéseken többször kifejtette, hogy a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladeába is.

Hirdetés

Miután az iskola nem kapott engedélyt a képzőművészeti osztály elindítására, összevont osztályt indítottak, a törvény által meghatározott 30 fős felső létszámhatár fölötti 32 fővel, normál tanrenddel.

A diszkriminációellenes tanács most megállapította, hogy a tanfelügyelőség diszkriminálta a magyar diákokat, a megrovásban pedig azt javasolja, hogy a megyei intézmény a jövőben közelítse meg másként a kisebbségi oktatás kérdését.

A tanfelügyelőség óvást nyújthat be a döntés ellen.

Hirdetés