Fagyponton az ellenállás

Az elődökre is szükség volt ma a kitartáshoz, amivel a tüntetők a kormány távozását követelik.
Hirdetés
Két hete zajlanak a kormányellenes tüntetések Kolozsváron, amelyeknek létszáma ma érte el a mélypontot. Mintegy 500 ember gyűlt össze a mínusz 3 fokos hidegben a Főtéren, hogy jelezze, továbbra sem hisz el semmit a Grindeanu-kormánynak, és kikényszerítse, hogy köztisztséget ne tölthessen be olyan ember, akit jogerősen elítéltek, vagy büntetőeljárás alatt áll.
 
A téren este hét és nyolc között gyülekezőkhöz „csatlakozott” azoknak a demonstrálóknak emléket állító alkotás, akiket a Főtéren 1989. decemberében lőttek agyon a román hadsereg katonái.
 
#rezist
 
Az ő örököseik vagyunk, azt kell befejeznünk, amit ők kezdtek el 27 éve: a közélet megtisztítását, hangzott el tegnap. Ma csak pár kósza skandálás és éles dudaszó harsant fel a téren, a fagyban is kitartó demonstrálók hangja akkor jött meg, amikor elindultak a szokásos, központ körüli sétájukra. 
 
A menetben egyfolytában zúgott aztán a Tolvajok! Tolvajok!, a Lemondást! Lemondást!, Le Tăriceanuval, Dragneával és Grindeanuval!, no és persze az Együtt megmentjük Romániát. Napról napra itt leszünk, fogadkoztak, amikor már visszaértek a Főtérre, majd elénekelték a himnuszt.
 
 
 
 
 
 
A mai nap is igazolta, hogy bár lankad a kormányellenes tiltakozások heve, egyáltalán nem indokolt, hogy szem elől tévesszük az ominózus rendeleteket. A Büntető törvénykönyvet korrupt politikusoknak kedvezően módosító 13-as sürgősségi rendeletet visszavonó, 14-es sürgősségi rendeletet máris megtámadta épp egy hivatali visszaéléssel vádolt, volt liberális képviselő.
 
Theodor Nicolescu az országos visszaszolgáltatási hatóság alelnöke volt, amikor a hatóság kártérítést ítélt meg Horia Simu üzletembernek egy 70 millió euróval túlértékelt telek után. A per mai tárgyalásán Nicolescu ügyvédei arra kérték a bírót, emeljen alkotmányossági kifogást a 14-es sürgősségi kormányrendelet ellen, mivel az szűkíti Nicolescu védekezési lehetőségeit azzal, hogy visszavonja az épp a hivatali visszaélés definícióját módosító 13-ast. 
 
A vádhatóság, ez esetben a DNA arra a kérte a bírót, hogy ne emeljen alkotmányossági kifogást, mert a kifogásolt módosításnak nincs köze az ügyhöz. A bíró ma még nem döntött, de ha él ezzel a jogával, az általában azt jelenti, hogy felfüggesztik a 14-es rendelet hatályát, amíg az alkotmánybíróság dönt a kérdésben.
 
 
Eközben a 14-es rendelet rohamléptekkel járja be a parlamenti jóváhagyás útját, miközben a 13-as elutasítása épp kezd lemaradni tőle. A kettőt még egyszerre tárgyalta ma a szenátus alkotmányossági bizottsága, a szociáldemokrata Serban Nicolae vezette jogi bizottság viszont már a 14-est jóváhagyó törvénytervezetet vette előre annak ellenére, hogy a PNL-s szenátorok kérték, vegyék napirendre a 13-as elutasítását is. 
 
Épp azért, mert szétszedésük aggodalmat kelt: parlamenti és alkotmánybírósági procedúrák összefonódása elvezethet oda, hogy a 14-es hatályát felfüggesztik, a 13-as pedig így életbe lép. A jogi bizottság elnöke leseperte az asztalról a javaslatot, így a jogi bizottság csak holnap, kedden tárgyalja majd a 13-as elutasítását, miután a 14-est a plénum minden bizonnyal elfogadja. A képviselőház a döntő fórum a kérdésben, még ott is sok minden történhet.

Hirdetés