Megadták magukat a Máltára gépet eltérítő líbiaiak

Állítólag politikai okból folyamodtak a gépeltérítéshez és túszejtéshez: Kadhafi-pártot követeltek. Aztán menedékjogot.
Hirdetés
Több órán át tartó túszejtés után a gépeltérítők elengedték a 111 utast és 7 fős személyzetet arról a líbiai belföldi járatot bonyolító repülőgépről, amelyet Máltára irányítottak, majd megadták magukat.
 
Mindezt Joseph Muscat máltai miniszterelnök jelentette be, aki Twitterén folyamatosan közvetítette a túszdráma kifejletét. Egy óra alatt az összes utast elengedték nagyjából 25 fős csoportokban, végül a személyzet zömét is.
 
A légi kalózok a személyzet két utolsó tagjával hagyták el a gépet, amelyet landolása óta a máltai hadsereg katonái vettek körbe. A gépeltérítőket azonnal letartóztatták.
 
Az Afriqiyah Airways Szebha városból Tripoliba tartó járatát ma délben térítette el két férfi, aki azzal fenyegetőzött, hogy kézigránátot robbant fel.
 
Miután a gép leszállt, hamar kiderült, hogy hajlandóak szabadon engedni az utasokat a repülőtéren álló gépből, ha teljesítik a követeléseiket. A Reutersnek a gépen utazó egyik líbiai képviselő azt mondta, hogy a gépeltérítők azt követelték, hozzanak létre egy Kadhafi eszméit képviselő pártot (Moammer Kadhafi líbiai diktátor 1969-2011 között irányította az országot, 2011 októberében az ellene felkelők lelőtték). Később kiderült, hogy menedékjogot kértek Máltán.
 
A túszdráma alatt lezárták La Valetta nemzetközi repterét, az oda érkező repülőket visszafordították, vagy átirányították a közeli cataniai repülőtérre. 

Hirdetés