Dodon máris vissszavonná Băsescu moldovai állampolgárságát

Mivel az államfőjelölt szerint az országa államiságának megszüntetésére törekvő román exelnök nem érdemli meg.
Hirdetés

Nem sokáig örülhet Traian  Băsescu volt román államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke csütörtökön megkapott moldovai állampolgárágának – már ha az ügy Igor Dodonon, az ottani elnökválasztás első fordulójának győztesén múlik.

A Moszkva-barát szocialista politikus egy elnökjelölti vitán leszögezte: ha megnyeri a választást – amire jó esélye van -  Băsescu elbúcsúzhat a moldovai útlevéltől.

„Băsescu úr, használja ki, amíg lehet. November 13-a után már nem lesz állampolgársága. Én a Moldovai Köztársaság államiságát támogatom. Készüljön fel,  Băsescu úr, mert november 14-e után elveszíti az állampolgárságot, amelyet nem érdemel meg” – szögezte le Dodon.

A politikus dühét az magyarázza, hogy  Băsescu már államfői mandátumának 2014-es lejárta előtt Moldova Románia általi bekebelezésének egyik legfőbb szószólójává vált, azóta pedig pártja egyik legfőbb célkitűzéseként nevezte meg az egyesülést.

A moldovai elnökválasztás második fordulóját jövő vasárnap tartják, akkor az első fordulóban a voksok 48,22 százalékát megszerző Dodon az Európa-párti Maia Sanduval csap össze.

Hirdetés