Traian Băsescu régi álma vált valóra

A volt államfő csütörtökön moldovai állampolgár lett.
Hirdetés

Miután idén júniusban Nicolae Timofti, a Moldovai Köztársaság elnöke rendelete révén Traian Băsescu és felesége, Maria moldovai állampolgárságot kaptak, csütörtökön letették az állampolgársági esküt is.

Az eskütétel előtt a volt államfő azt mondta: egy régi álma volt, hogy a Dnyeszterig és még azon túl is érvényes állampolgársággal rendelkezzen. Hozzátette: saját hazájaként szereti Moldovát, melyhez kulturális, nyelvi és nevelési kötelékek, illetve szolidaritás fűzi.

Traian Băsescu a sajtónak elmondta: szeretne voksolni a moldovai elnökválasztás második fordulójában, de maga sem tartotta valószínűnek, hogy ezt megteheti, mert a személyazonossági iratok kiállítása három hetet is igénybe vehet. Arra bíztatta a moldovaiakat, hogy november 13-án az országuk európai közeledését szorgalmazó Maia Sandura szavazzanak az oroszbarát Igor Dodonnal szemben.

Băsescu, aki Románia Moldovával való egyesülésének leghangosabb szószólójává volt, születésnapi ajándéknak nevezte moldovai állampolgárságát, pénteken tölti be ugyanis 65. életévét. Már román elnökként is nyíltan síkra szállt a „két román nyelvű állam” egyesüléséért, azt követően pedig az általa alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik legfontosabb célkitűzésévé tette az egyesülés ügyének előmozdítását.

Hirdetés