Visszavonták a román olimpikon súlyemelő bronzérmét

A riói olimpián indult négy súlyemelőt diszkvalifikált a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség.
Hirdetés
FRISSÍTÉS:
Az eredeti hír közzététele után pár órával korrigált a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség: épp Gabriel Sîncrăian esetében nem született még végső döntés, csak a másik három versenyzőt zárták ki utólag a riói olimpiai játékokról.
 
 
Az idei olimpián indult négy súlyemelőt, köztük a román Gabriel Sîncrăiant is diszkvalifikálta csütörtökön a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség a doppingszabályok megsértése miatt, és törli az eredményeiket. Ez azt jelenti, hogy Sîncrăian elveszíti a Rióban nyert bronzérmét.
 
Sîncrăian és a mongol Chagnaadorj Usukhbayar a tesztoszteron-teszten bukott el, a lengyel Tomasz Zielinski a norandroszteron-teszten, a kirgiz Izzat Artykov pedig sztrichninalapú doppinggal erősített.
 
Gabriel Sîncrăian versenyzési jogát a román szövetség szeptember 30-án már felfüggesztette a nemzetközi szövetség kérésére. A román sportoló augusztus 12-én nyert bronzérmet a riói olimpián a 85 kg-osok súlycsoportjában, ahol úgy előzte meg a negyedik helyre szorult Denis Ulanovot, hogy a kazah sportoló valamivel nagyobb testsúllyal rendelkezett. A bronzérmet most Ulanov kapja.
 
Az éremosztás után rögtön tesztelték a sportolót, aki elmondta, a következő 48 órában nem értesítették, hogy gond lenne, pedig a szabályzat ezt írja elő. Egy hét múlva beleegyezését kérték a B teszthez, amelyet ő megadott.
 
Sîncrăian nem kapta meg a törvény szerint a bronzéremért járó 42 ezer eurót sem, sem a besztercei hatóságok által megítélt, százezer lej értékű díjazásokat, és az államfő sem tüntette ki, ahogy a többi olimpikont.
 
2013-ban egyszer már eltiltották két évre szintén dopping miatt, most élete végéig eltilthatják a versenysporttól.
 
Románia így négy éremmel marad a riói olimpiai játékok után, de nem veszíti el 47. helyét az éremtáblázaton.

Hirdetés